Predložen zakon o slobodi govora: Kazne za "ideološku cenzuru" drakonske

U ovih dvadesetak dana, koliko traje 2021. godina, svedoci smo raznoraznih previranja kada su društvene mreže u pitanju. Ono što je ostavilo najsnažniji utisak, ipak, jeste pitanje - šta je zapravo sloboda govora?

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 19.01.2021.

11:08

Predložen zakon o slobodi govora: Kazne za
Foto: Profimedia

Mogli smo da vidimo kako su nalozi Donalda Trampa (ili oni koji ga podržavaju) zabranjeni na skoro svim popularnim platformama.

Takođe, mnogima su nalozi ugašeni ili zabranjeni zbog pozivanja na nasilje ili govora mržnje, a do "čistke" je došlo naročito posle upada u Kapitol i objava koje su nakon toga preplavile društvene mreže.

Dok jedni tvrde kako su u pitanju privatne kompanije i kako mogu da rade šta žele na njima, drugi ipak smatraju da je sloboda govora ugrožena ovim, što je dodatno rasplamsalo potpuno gašenje društvene mreže Parler, koja i dalje ne funkcioniše, mada postoje naznake da im serveri ponovo rade.

Ovu dilemu imaju i Poljaci. Kako bi pokušali da je reše na što bolji način, ministar pravosuđa u Poljskoj Zbignjev Zjobro predložio je novi zakon čiji bi cilj bio da se zaštiti sloboda govora na internetu, prenosi BBC.

Predloženo je da se napravi posebno veće za zaštitu slobode govora, kom bi korisnici mogli da se žale ukoliko smatraju da ih je neka društvena mreža (kao što je npr. Facebook) nepravedno zabranila, ili obrisala njihovu objavu.

Ukoliko bi veće odlučilo da je sloboda govora zaista prekršena, a platforme i dalje odbijaju da vrate naloge i objave koje su predmet spora, preti im kazna i do oko 13 miliona evra.

Kako je Zjobro izjavio, velike internet kompanije sve češće ograničavaju slobodu govora ljudi, pa tako korisnici postaju sve više žrtve "ideološke cenzure".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Podeli: