Taiga, novo rusko oružje tehnološkog hladnog rata

Ruska bezbednosna kompanija InfoWatch Group predstavila je pametni telefon koji sprečava aplikacija da prikupljaju podatke korisnika.

Izvor: Mashable.com
Podeli
Printscreen YouTube/Ruptly TV
Printscreen YouTube/Ruptly TV

Uređaj nazvan "Taiga" sprečava aplikacije da prate aktivnosti korisnika, posebno one koje se odnose na poslovnu komunikaciju, dokumanta, fotografije, a takođe sprečava i aplikacije da sakupljaju opšte informacije o njihovom korišćenju.

To znači da aplikacije poznate po prikupljanju podataka, kakav je Gmail, koji skenira tekstove elektronske pošte, mogu da se koriste na ovom telefonu, s tim što neće biti u mogućnosti da sakupljaju podatke, niti da šalju podatke o korišćenju telefona i ostalih aplikacija.

Iako "Taiga" korist Android operativini sistem, on je nešto izmenjen u odnosu na standardnu verziju kako bi mogao da radi u tandemu sa InfoWatch-ovim firmverom. Prvih 50.000 telefona već je dostavljeno zaposlenima u kompanijama čiji suvlasnik je država, iako telefon još nije pušten u slobodnu prodaju.

"Taiga" predstvalja poslednji primer narastajućeg tehnološkog sukoba, koga neki nazivaju i tehnološkim hladnim ratom, između SAD i Rusije.

Pre nešto više od dve nedelje američke vlasti su zabranile softver moskovske kompanije Kaspersky Lab, čija se nekadašnja direktorka Natalija Kasperski sada nalazi na čelu InfoWatch Group-a.

Prošlog novembra Kremlj je podržao plan da o zameni kompletnog Macrosoftovog softvera u državnim službama ruskim ekvivalentima.

Prati B92 na Viberu

Vesti

strana 1 od 1672 idi na stranu