Google i Blizzard uče veštačku inteligenciju da igra StarCraft

Ukoliko do sada niste čuli za DeepMind, on predstavlja specijalni program neuralne mreže čija je ideja da pokušaju da se razviju veštačke inteligencije dovoljno napredne za neku vrstu logičkog i kritičkog donošenja odluka.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 10.08.2017.

19:01

Google i Blizzard uče veštačku inteligenciju da igra StarCraft
Foto: Youtube Screenshot

Startovao je kao samostalni projekat 2010. godine, da bi Google uvideo njegov potencijal i kupio ga 2014.

Oni to rade tako što ovaj program uče da igra ranze strateške igre i video igre, a njegov do sada najveći uspeh je što je uspeo da pobedi svetskog pravka u igri Go, što se smatra neverovatnim korakom u procesu njegovog razvoja.

Još pre oko godinu i po dana je najavljeno da je sledeći na redu StarCraft, a sada smo konačno i došli do tog momenta. Osnivač DeepMind projekta, Demis Hasabis, je povodom uspeha u partijama Goa rekao da je to neverovatan korak napred, ali da je tu situacija takva da se svi faktori znaju crno na belo, i da žele da testiraju program u strateškim okolnostima gde nisu unapred poznati svi faktori koji utiču na odluke, i upravo se tu kao logičan izbor nameće ova legendarna RTS video igra.

Blizzard i Google će na ovom zajedničkom projektu svim zainteresovanim progamerima ustupiti sav neophodni materijal i podršku, kao i specijalno pripremljene asete, ali je generalna ideja projekta da bude otvorenog tipa, odnosno da svako ko želi da učestvuje u istraživanju i razvoju to može i da učini jednostavnim preuzimanjem svih neophodnih programa.

Biće veoma zanimljivo pratiti razvoj ovog projekta, pogotovo jer je StarCraft 2 igra koja ima ogroman broj kompleksnih slojeva koji zahtevaju kritičko razmišljanje i prilagođavanje situacijama u trenutku, i jedva čekamo dan kada se DeepMind bude oprobao protiv nekih od najboljih StarCraft igrača na svetu

Ukoliko vas interesuje ovaj projekat, više detalja možete pronaći na ovom linku.

Izvor: play.co.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: