Prvi 3D film za koji vam naočare neće trebati

Film Avatar 2 koji je u pripremi sadrži najsavremeniju tehnologiju koja će publici omogućiti da dožive 3D bez korišćenja naočara.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 07.07.2017.

09:55

Prvi 3D film za koji vam naočare neće trebati
Foto: Youtube Screenshot/Machinima

Ako ste uživali u filmu Avatar, reditelj Džejms Kameron se nada da će vas njegovim nastavkom iznenaditi. Njegova produkcijska kuća Ligthstorm Entertainment obnovila je petogodišnji ugovor sa kompanijom Christie Digital radi unapređenja 3D tehnologije u filmske svrhe.

Kao deo dogovora, filmska produkcijska kuća imaže pristup projekcionom sistemu Christie Mirage 4KLH RGB čija je specifičnost mogućnost projekcije 3D sadržaja u rezoluciji 4K uz veliku brzinu smenjivanja kadrova (120 frejmova u sekundi).

Kameron je izjavio da je dugo pokušavao da nađe način da izbegne 3D naočare i da gledaocima pruži bolje iskustvo. RGB laserska projekcija radi na principu odvojenih crvenih, plavih i zelenih lasera koji proizvode svetlost.

"Da bi se izbrisale granice digitalnog bioskopa potrebni su vizionari, istomisleći saradnici i to je za nas bio Christie. Pre nekoliko godina počeli smo saradnju koja se pokazala kao dobra, tako da sam zadovoljan što smo obnovili ugovor“, izjavio je Kameron.

U pitanju je isti sistem projekcije koji je korišćen i u filmu Billy Lynn's Long Halftime Walk u režiji Ang Lija. Snimanje sa brzinom od 120 fps je mnogo složenije od standardne brzine (24fts), što ga čini veoma skupim.

Samo šest bioskopa na svetu opremljeno je da prikaže Lijev film u najvećoj rezoluciji i maksimalnoj brzini kadrova, tako da su dodatne verzije filmova napravljene u manjim rezolucijama kako bi mogle da budu prikazane u drugim bioskopskim salama.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: