Hakeri objavili 32 terabajta tajnog Windows 10 koda

Ogromna kompilacija Windows 10 softverskog koda procurila je u javnost, prenosi the Register. Količina objavljenih podataka iznosi 32TB, i uključuje kako Windows 10 izvorni kod, tako i kod namenjen isključivo unutrašnjoj upotrebi u Microsoftu.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 24.06.2017.

11:15

Hakeri objavili 32 terabajta tajnog Windows 10 koda
Foto: Thinkstock

Microsoft je potvrdio da je reč o legitimnim fajlovima, koji sadrže kod kojim Windows 10 upravlja hardverom, kao i kod za ugrađene USB, Wi-Fi, i Bluetooth drajvere.

Procurilo je i bezbroj neobjavljenih verzija Windows 10, koje su u prošlosti korišćene samo u okviru Microsofta.

Hakeri tako sada imaju mogućnost da utvrde postoje li određeni propusti koje bi mogli da zloupotrebe.

Kod je najverovatnije još u martu objavljen na sajtu BetaArchive.com, namenjenom očuvanju i objavljivanju softvera koji drugim putem nikad ne bi ugledao svetlost dana. Moderatori sajta navode da je kod u međuvremenu uklonjen.

Misrosoft navodi da su sajber kriminalci najverovatnije došli do koda putem Shared Source Initiative – programa koji kompanija koristi kako bi podelila izvorni Windows kod sa vrhunskim PC proizvođačima i drugim partnerima, prenosi Business insider.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: