Android malware tajno preuzima i kupuje aplikacije u Play Storu

Napadima su izloženi svi korisnici koji aplikacije preuzimaju putem alternativnih online trgovina aplikacijama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 24.01.2017.

08:40

Android malware tajno preuzima i kupuje aplikacije u Play Storu
Foto: Thinkstock

Android uređaji meta su novog tipa malwarea koji tajno preuzima i kupuje aplikacije iz Google Play Stora. Kodnog imena Skyfin, nova infekcija stiže do Android uređaja putem raznih zlonamjernih programa poznatih kao Android.DownLoader, koji se uobičajeno šire kao deo aplikacija postavljenih u alternativnim trgovinama aplikacija. Drugim rečima, korisnici koji preuzimaju aplikacije iz nekih drugih online trgovina, a ne Googleove, izloženi su ovakvim napadima.

Sigurnosna kompanija Dr Web kaže da Skyfin može ugroziti Google Play Store procese kako bi automatski preuzela aplikacije na uređaju korisnika. Ove aplikacije ipak nisu instalirane, ali su datoteke uskladištene u download folderu kako korisnik ne bi primetio nikakvu razliku na svom telefonu.

Malware sluša niz naredbi i može da pretražuje Google Play Store za konkretnu aplikaciju, da je kupi, prihvati uslove, a može čak i da oceni aplikaciju.

Naravno, aplikaciju mogu da koriste napadači kako bi povećali popularnost pojedinih Google Play aplikacija, bez znanja korisnika da je njegov uređaj zaražen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: