Kako Google vidi budućnost?

Najvažnija stvar poslednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a direktor kompanije Google smatra kako će budućnost obeležiti veštačka inteligencija

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 01.05.2016.

17:48

Kako Google vidi budućnost?

Jedna od tradicija u Googleu jeste objavljivanje takozvanog „Founder's Letter“, odnosno pisma svim zaposlenima i deoničarima u kojem osnivači ove kompanije opisuju svoju viziju vezanu uz budućnost Googlea. Do sada su ovo pismo s vizijom budućnosti objavljivali osnivači kompanije Leri Pejdž i Sergej Brin, no ove su godine tu čast prepustili izvršnom direktoru Googlea Sundaru Pičajiu. Podsetimo, Brin i Pejdž su prošle godine u potpunosti restruktuisali kompaniju – osnovali su Alphabet (na čijem čelu je Pejdž) unutar kog sada deluju odeljenja kompanije kao što su Calic, Sidewalk Labs i drugih, a najvažniji i daleko najprofitabilniji segmente je, naravno, Google.

U svom pismu zaposlenima Pičaji je rekao kako očekuje da će s vremenom računari, bez obzira na vrstu postati 'inteligentni asistenti koji će nam svakodnevno pomagati', pri čemu je najveći naglasak stavio na veštačku inteligenciju i tzv. 'machine learning'. Najvažnija stvar poslednjih godina na tehnološkom tržištu bili su mobilni uređaji, odnosno pametni telefoni, a Pičaji, ali i brojni drugi tehnološki stručnjaci, smatraju kako će budućnost obeležiti upravo veštačka inteligencija, pa je u poslednje vreme postignut veliki napredak na ovom polju. S druge strane, mobilni telefoni i ostali uređaji postaće samo 'asistenti' koji će se oslanjati upravo na veštačku inteligenciju i pomagati nam u izvršavanju svakodnevnih aktivnosti – npr. pronalaziće nam dokumente, zakazivaće sastanke u naše ime i upisivati ih u kalendare, obaveštavaće ljude ako kasnimo na sastanke, predlagaće odgovore na prispele poruke, a vremenom ćemo čak veštačkoj inteligenciji prepustiti upravljanje plaćanjima i troškovima, veruje šef Googlea.

Ovo je samo prvi korak u načinu na koji će veštačka inteligencija promeniti naš svet, te bi u budućnosti mogla rešavati i neke od najvećih svetskih problema poput klimatskih promena, dijagnostikovanja i lečenja bolesti itd. Takođe, spomenuo je i viziju koju su Brin i Pejdž imali krajem devedesetih kada su s Googleom hteli da organizuju na jedno mesto bukvalno sve informacije na svetu. To je i danas glavni cilj kompanije – svima na svetu omogućiti pristup informacijama i znanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: