Tviter će umreti? Džek Dorsi tvrdi suprotno

Nakon glasina kako Tviter menja algoritam po uzoru na Fejsbuk, ovom su se mrežom proširile brojne kritike Twittera uz hešteg "RIPTwitter"

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 08.02.2016.

19:33

Default images

Iako je reč o jako popularnoj i vrlo uticajnoj društvenoj mreži, Tviter kroz sve ove godine nije uspeo da pronađe način na koji bi značajno povećao broj korisnika i povećao zaradu od oglašavanja.

Zbog navedenih problema, prošle godine je jedan od osnivača Tvitera Džek Dorsi ponovo preuzeo mesto izvršnog direktora kako bi spasao kompaniju. Jedan od poteza o kojima je razmišljao nakon što se vratio u Tviter bilo je i povećanje broja karaktera unutar tvitova, pa je napomenuo kako korisnici 'varaju' na ovoj mreži objavljivanjem fotografija s velikom količinom teksta – za takve situacije bilo bi jednostavnije da tu veću količinu teksta odmah objave unutar jednog tvita.

Veliki broj korisnika Tvitera nije dobro primio ovu (potencijalnu) promenu i mnogi smatraju da upravo to ograničenje broja znakova pridonosi atraktivnosti Tvitera jer se na njemu mogu objavljivati samo kratke i najvažnije informacije.

Prošle nedelje internetom se proširila glasina kako Dorsey i ekipa planiraju velike promene u algoritmu Tvitera i načinu na koji će se prikazivati tvitovi – navodno su u ovoj mreži razmišljali o tajmlajnu koji bi bio sličan Fejsbukovoj opciji 'Najzanimljivije priče', odnosno objave se ne bi prikazivale hronološkim redom, već po važnosti i zanimljivosti. Nakon što su se pojavile ove glasine, brojni korisnici Tvitera izrazili su veliko nezadovoljstvo ovom (navodnom) opcijom, a osim što su uz svoje objave koristili hešteg #RIPTwitter, deo njih najavio je gašenje profila i napuštanje Tvitera. Nakon brojnih kritika i napada, putem ove mreže oglasio se i izvršni direktor Džek Dorsi koji je poručio korisnicima kako ih u kompaniji 'uvek slušaju'.

Napomenuo je kako za sledeću nedelju nisu planirali ovakve promene na tajmlajnu i podsetio kako će Tviter uvek biti vezan uz praćenje događaja uživo, odnosno u stvarnom vremenu. Dakle, korisnici ne bi trebalo da se plaše kako će, ako žele da saznaju šta je aktuelno na ovoj mreži, videti tvitove objavljene pre više sati za koje algoritam smatra da su najvažniji. Ipak, u svojim je objavama dao do znanja kako bi moglo biti nekih promena – verovatno pri vrhu tajmlajna možemo očekivati više 'while you were away' objava u kojima se prikazuju najvažniji tvitovi koje su korisnici propustili, a osvežavanjem stranice prikazivaće se samo najnovije objave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: