Facebook sam briše loše stvari iz pregleda godine

Facebook je prošle godine naučio lekciju pa su ove odlučili da izbace loše uspomene iz opcije "Pregleda godine" kako ne bi korisnike podsećali na ružne trenutke.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 24.12.2015.

11:50

Default images
Foto: mkhmarketing / Flickr.com

Verovatno ste već imali priliku da vidite pregled svoje godine kroz Facebookov specijalni godišnji album "Year In Review". Foto podsetnik na vašu Facebook godinu vole mnogi korisnici i rado ga dele s prijateljima.

Međutim, neki su primetili i da najveća društvena mreža dosta selektivno bira ponuđene fotografije u tom godišnjem servisu. Čini se da Facebook koristi veštačku inteligenciju kako bi korisnicima ponudio samo pozitivne trenutke iz prethodne godine. Zapravo, još više se algoritmi 'koncentrišu' da izostave negativne trenutke i teške događaje poput smrti u porodici ili događaje povezane s bivšim supružnicima ili osobama koje su u međuvremenu blokirane s profila korisnika.

Takođe, imate i mogućnost sami da zamenite neku od 10 ponuđenih fotografija u pregledu.

Facebook je zapravo naučio lekciju od prošle godine, kada se našao na udaru kritika jer je jedan otac u svom pregledu dobio i fotografiju kćerke koja mu je preminula te godine, dok su ostale fotografije bile - slavljeničke.

Ove godine hteli su da izbegnu takve događaje po svaku cenu.

"Uvažili smo reakcije korisnika da nam treba bolji izbor fotografija i da to budu fotografije u kojima korisnici najviše uživaju. Takođe, da olakšamo korisnicima da sami edituju fotografije u Godišnjem pregledu. Uključili smo niz jedinstvenih filtera u pregled kako bismo smanjili mogućnost da se unutra nađe neka fotografija koju ne želite", poručili su iz Facebooka.

Ti filteri koriste se i u Facebookovom foto servisu na Na današnji dan (On this day). U njima nećete vdjeti tagovane osobe koje nisu više aktivne u vašem životu poput bivših ljubavi ili osoba koje nisu više na vašoj listi prijatelja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: