Tehnopolis

Četvrtak, 02.02.2012.

08:37

Facebook objavio izlazak na berzu

Nakon osam godina od osnivanja, Facebook, kompanija koja stoji iza najveće društvene mreže, ponudiće svoje akcije na berzi.

Izvor: Beta

Default images

Facebook će ponuditi svoje akcije na javnoj ponudi, što praktično znači da će bilo ko sa dovoljno novca moći da ih kupi, prenose
strani mediji.

U kompaniji, koju je pre osam godina osnovao Mark Zakerberg, nadaju će da će na taj način inicijalno prikupiti pet milijardi dolara.

Ukoliko se to ostvari, biće to najviše novca na javnoj ponudi za neku internet kompaniju. Poslednji veliki igrač na polju interneta koji je to učinio bio je Google Inc.. Ta kompanije je na berzu izašla 2004. godine i tada je na početku prikupila 1,9 milijardi dolara.

Ono što, međjutim, predstavlja pravu vrednost Facebooka je njegova markentiška vrednost, koja bi za tu kompaniju iz Silikonske doline mogla da dostigne i 100 milijardi dolara.

Izlazak na berzu za Facebooku će otvoriti nove mogućnosti kako za proširenje svojih servisa, tako i da na pravi način odgovori na
izazove iz Googlea, poput njihove društvene mreže Google +.

Očekuje se da će procedura provere dokumentacije podnete za izlazak na berzu potrajati nekoliko meseci, tako da bi Facebook na berzi mogao da se nadje u maju, možda i na Zakerbergov rodjendan 14. maja.

Zakerberg, jedan od tvoraca i izvršni direktor Facebooka, ima 27 godina. Facebook je napravio zajedno sa svojim kolegama studentima dok
je studirao na Harvardu.

Procenjuje se da njegovo lično bogatstvo vredi 17,5 milijardi dolara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Palo 600 ratnih aviona: Rusi se oglasili

Ruske trupe uništile su 600 ukrajinskih ratnih aviona i 1.300 višecevnih raketnih bacača od početka Specijalne vojne operacije u Ukrajini, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

20:30

16.5.2024.

14 h

Svet

Iznenađenje: Oni su "tajni" ruski saveznici

Britanski proizvođač rovokopača JCB nastavio je da proizvodi i isporučuje te radne mašine za rusko tržište mesecima nakon što je objavio da je zaustavio izvoz zbog rata Rusije u Ukrajini, prenosi Gardijan.

22:49

15.5.2024.

1 d

Podeli: