Južna Koreja proteruje bloatware sa smartfona

Južna Koreja će od proizvođača telefona i operatora zatražiti da omoguće korisnicima smartfona opciju da sami obrišu saf softver koji oni stavljaju u telefon a koji niko zapravo ne želi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 24.01.2014.

19:15

Default images

Ministarstvo nauke i ostala nadležna tela doneli su odluku da od aprila svi proizvođači uređaja kao i operatori, moraju da dozvole korisnicima opciju da obrišu sav ugrađeni softver kako bi oslobodili prostor za skladištenje podataka.

U izjavi je rečeno da je odluka bazirana na želji da se „ispravi abnormalna praksa koja koja samo izaziva neprilike i nelagodu korisnicima i stvara nepravedno takmičenje među kompanijama“.

Bloatware je već dugo vremena problem za korisnike elektronskih uređaja. Porizvođači personalnih kompjutera već su godinama meta ismevanja zbog pravljenja nepotrebnog, nepoželjnog ili prosto iritantnog softvera koji ugrađuju u svoje mašine.

Ova praksa je sada napravila prelaz i na mobilnu platformu gde je prostor za skladištenje izuzetno dragocen a veliki deo je na samom početku zauzet bloatwareom koji kompanije instaliraju.

Kada ova odluka stupi na snagu u aprilu, samo će „potrebne“ aplikacije moći da ostanu nedirnute, uključujući Wi-Fi konektivnost i app prodavnicu. Svi drugi preinstalirani programi će biti nešto što korisnici mogu da obrišu ili da zadrže po sopstvenoj volji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

36 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: