Tajvanski istraživači pokazali više savitljivih ekrana

Tajvanski istraživački institut za industrijsku tehnologiju (Industrial Technology Research Institute, ITRI) pokazao je u četvrtak nekoliko savitljivih ekrana izrađenih različitim tehnologijama, kako bi promovisao e-čitače i e-papir.

Izvor: Mikro

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 26.11.2009.

18:33

Default images

ITRI je najpre prikazao savitljivi kolor ekran s dijagonalom od 10,4 cm (4,1 inč) izrađen najnovijom tehnologijom organskih svetlećih dioda (OLED).

„Prvi put prikazujemo ovu OLED tehnologiju. Ekran je savitljiviji i mekši nego ranije. Namenjen je sledećoj generaciji prenosivih uređaja“, rekao je Džon Čen, generalni direktor centra za ekranske tehnologije instituta ITRI. „Smatramo da će OLED raditi bolje od drugih tehnologija. Nema potrebe za pozadinskim osvetljenjem ili polarizatorim, ni za slojevima optičkog filma“.

ITRI koji delom finansira tajvanska vlada, već sarađuje s tajvanskim kompanijama na korišćenju ovih ekrana u pametnim telefonima i drugim uređajima. „Sadašnja verzija nije osetljiva na dodir, ali se nadamo da će nam naši industrijski partneri pomoći oko tog detalja“, rekao je Čen.

Drugi zanimljivi proizvod prikazan ovom prilikom je kolor ekran osetljiv na dodir namenjen e-čitačima i opremljen softverom koji omogućava da se pored čitanja po njemu crtaju slike i upisuju beleške. Spada u kategoriju holesteričnih ekrana s tečnim kristalima (Cholesteric Liquid Crystal Display, Ch-LCD) koji su tanki i laki, troše manje struje i jeftiniji su u odnosu na druge trehnologije.

ITRI je pored toga prikazao i list Ch-LCD e-papira i odgovarajući uređaj za pisanje koji liči na veliki skener i upisuje šare na taj papir. Ekran e-papira je ugrađen u sredinu lista, zapravo tanke kartice, i slike na njemu se mogu menjati. Tokom demonstracije uređaju za pisanje trebalo je oko 40 sekundi da upiše sliku na e-papir dimenzija 8,9 x 11,4 cm (3,5 x 4,5 inča). Istraživači predviđaju da će se ovaj e-papir koristiti za postere, dokumente, čestitke, mape i u drugim proizvodima.

Prikazani su i rezultati zajedničkog rada instituta ITRI i američkog proizvođača stakla Corning. Radi se o organskim tankoslojnim tranzistorima (Organic Thin Film Transistors, OTFT), koji se koriste za izradu tankih, savitljivih i jeftinih ekrana. OTFT film se može koristiti s plastikom ili staklom. Kompanije rade na korišćenju OTFT filma kao moguće tehnologije za izradu e-papira.

Od drugih tehnologija pokazanih u Tajpehu valja pomenuti savitljivi monohromatski Ch-LCD ekran velike površine koji se može saviti u rolnu i koristiti na velikim oglasnim tablama, kao i savitljivu podlogu koja može da izdrži temperature od čak 220 stepeni Celzijusa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: