Koliko su uopšte naši podaci zaštićeni?

Društvene mreže na internetu predstavljaju sredstvo za druženje, zabavu i širenje informacija. Svest prosečnog korisnika društvenih mreža o sopstvenoj bezbednosti često je nedovoljno razvijena, upravo zbog pretpostavke da on nema šta da krije, ali i činjenica da ima apsolutno poverenje u kompanije kojima daje svoje lične podatke.

Tehnopolis

Izvor: B92

Nedelja, 13.11.2016.

15:42

Koliko su uopšte naši podaci zaštićeni?
Foto: Thinkstock

Dok u stvarnom svetu imamo potrebu da drugima budemo interesantni i zanimljivi, u onlajn svetu ova težnja postaje gotovo imperativ. I upravo zbog te potrebe, često zaboravimo da smo na društvenim mrežama otkrili možda i više nego što je trebalo.

“Društvene mreže s jedne strane su naša potreba, dakle naša potreba da se izrazimo, da pokažemo čime se bavimo, ko smo, šta smo, a s druge strane one danas postaju kreatori naših potreba. Tako da to može da bude i opasnost i prilika, zavisi za koga”, rekla je Danica Čigoja Piper sa Fakulteta za medije i komunikacije.

I baš tako, za mnoge kompanije, to je itekako prilika. Bilo da je u pitanju Fejsbuk ili neka druga društvena mreža, verovatno je svako od nas primetio da se reklamiraju upravo oni proizvodi za koje smo prethodno pokazali interesovanje. Pa se nameće pitanje, koliko su uopšte naši podaci zaštićeni?

“Zaštićeni smo onako kako smo se dogovorili sa tom društvenom mrežom ili kompanijom koja nam pruža usluge za koje smo se registrovali, bilo da je to usluga imejla, ili skladištenje fotografija, ili bilo čega. Dakle, mi kada registrujemo nalog na društvenoj mreži, mi sklapamo neki ugovor sa tom društvenom mrežom”, izjavio je Ivan Jelić, tehnički direktor b92.net.

Ali koliki je procenat onih koji taj ugovor i pročitaju pre nego što prihvate uslove? Jer upravo taj ugovor reguliše odnos između korisnika i društvenih mreža.

“U pitanju je model kom vi ustupate neke informacije o vama, a dobijate besplatan servis, a onda se te informacije iskorišćavaju za to kako bi vam te kompanije pokazale relevantnije oglase, oglasi koji su slični vašim interesovanjima, koji bi trebalo da dovedu do toga da ti oglasi zaista pruže neku veću vrednost onima koji taj oglasni prostor kupuju, a kojima opet te kompanije prodaju taj oglasni prostor”, rekao je Ivan.

“Tako nešto bi trebalo kontrolisati. A za to nam je opet neophodna jedna vrsta digitalne pismenosti, dakle opismenjavanja svih korisnika interneta, da mogu da vide šta je to što može da ugrozi njihovu privatnost i privatnost njihovih prijatelja, a šta je to što može da bude plus i što je zapravo podrazumevano kada koristimo društvene mreže”, rekla je Danica Čigoja Piper.

Lakoverni ili previše skeptični, jedno je sigurno - podatke koje jednom objavite, teško da ćete ikad imati kontrolu nad njima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: