Korisnici smartphonea privremeno oslepljeni

Jedan medicinski časopis objavio je da su dve žene prošle kroz “prolazno smartphone slepilo” jer su stalno proveravale svoje telefone u mraku.

Tehnopolis

Izvor: B92

Četvrtak, 23.06.2016.

13:45

Korisnici smartphonea privremeno oslepljeni
Foto: Thinkstock

Doktori koji druge ljude upozoravaju na ovaj neobičan fenomen, naveli su slučaj dve žene koje su privremeno oslepele jer su konstantno proveravale svoje telefone u mraku.

Smartphone slepilo kod ovih žena trajalo je mesecima, a žalile su se na epizode privremenog gubitka vida u trajanju od 15 minuta.

One su podvrgnute raznim medicinskim pregledima, magnetnoj rezonanci, testovima srca, ali lekari nisu mogli da nađu uzrok za njihovo stanje.

Međutim, onog trenutka kad asu posetile oftamologa, misterija je rešena.

Specijalista za očne bolesti, Gordon Plant ih je pitao šta su radile u trenutku kada su prvi put doživele ovu neprijatnost.

Obe žene su u mraku ležale i jednim okom gledale u smartphone dok je drugo oko bilo prekriveno jastukom.

“Jedno oko se adaptiralo na svetlost jer je bilo usmereno ka ekranu telefona dok se drugo adaptiralo na mrak”, rekao je Plant i dodao: “Kada su spustile telefon, na oko kojim su gledale u ekran nisu mogle da vide jer je oku potrebno nekoliko minuta da se adaptira na mrak”.

On je na kraju rekao i to da je privremeno slepilo bezopasno i lako može da se izbegne. Potrebno je samo da ljudi ukoliko u mraku proveravaju svoje pametne telefone, to rade sa otvorena oba oka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: