Microsoft: Virtuelna stvarnost postaje stvarna

Microsoft je objavio detalje u vezi sa 3D ekranom osetljivim na dodir koji prikazuje prizore koje korisnik može da oseti i manipuliše njima.

Tehnopolis

Izvor: BBC

Utorak, 02.07.2013.

17:55

Default images

Reč je o transparentnom LED displeju sa ugrađenim kamerama koje prate pokrete korisnika, sa dodatnim praćenjem njegovih očiju. Ceo projekat inspirisan je onim što je potrebno čoveku da bi stupio u određenu interakciju sa stvarima.

Kada osoba dodirne prototip on se vrati u prvobitni položaj uz malu primenu sile kako bi osigurao da su prsti u stalnom kontaktu sa ekranom.

U međuvremenu, kompjuter prilagođava veličinu i perspektivu grafike na ekranu kako bi stvorio 3D efekat.

“Kako pritiskate ekran i čula se spajaju sa stereo prizorima, ukoliko sve konverzije uradimo kako treba i konstantno apdejtujemo ono što gledate tako da korespondira sa dubinom percepcije prstiju, to je dovoljno mozgu da prihvati virtuelan svet kao stvaran”, izjavio je Majkl Pahud, jedna od istraživača.

Za preciznije i sitničavije radnje postoji i touchpad, pa će tako ova novina, primera radi, biti od velike koristi arhitektama jer će uspešnije moći da rade na svojim 3D modelima, lekarima ali i svima onima koji žele da igraju realistične igre.

Ceo sistem mogao bi da se nađe u širokoj upotrebi za desetak godina, ali postoje i mnogi koji sumnjaju u istinski uspeh projekta.

Kristijan Braun je u razgovoru za sajt “The Awl” kazao da ovaj izum još uvek ne funkcioniše kada je u pitanju osećaj za detalje poput materijala, ili kada nije reč o mirnim, stabilnim predmetima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

11 h

Podeli: