Test: Alcatel OneTouch Idol 2 i Idol 2 Mini

Od Alcatela nam stižu dva smartfona koji se nalaze u ponudi mobilnih operatera po dosta pristupačnoj ceni.

Izvor: Izvor: Benchmark.rs Piše: Dragoljub Radovanoviæ

Petak, 03.10.2014.

11:05

Default images

Testirali smo Idol 2 i Idol 2 Mini modele, koji hardverski nisu preterano snažni, ali će svejedno svojim specifikacijama zadovoljiti publiku sa plićim džepom. Reč je 5-inčnim i 4.5-inčnim qHD ekranima, prvi sa MediaTek, drugi sa Qualcomm čipsetom, 8MP zadnjim kamerama i Dual SIM podrškom...

Alcatel OneTouch Idol 2 i Idol 2 Mini

Dva nova Idola poznatog (nekada) francuskog a danas kineskog proizvođača stigla su na naš test. Ukoliko ste pratili Benchmark u prethodnim mesecima, primetili ste četiri testa Alcatel smartfona, dva iz Pop serije (C7 i C9) i dva u Idol podkategoriji (X+ i Alpha). Druga generacija "klasičnih" Idola donosi poboljšanja u nekoliko oblasti, od kojih neke uključuju povećanje dijagonale ekrana, brže čipsete, veći kapacitet baterije i slična unapređenja. Ne može se reći da su unapređenja drastična, ali je svejedno lepo osveženje u odnosu na prošlogodišnje Idol i Idol Mini modele. Oba modela poseduju Dual SIM podršku, što će mnogima koji koriste dve kartice biti itekako korisna prednost.

Hardver

Alcatel Idol 2 i Idol 2 Mini pripadaju nižem segmentu srednje klase, tako da je reč o jeftinijim telefonima sa ne tako impresivnim specifikacijama. Veći Idol koristi MediaTek MT6582 čipset, dok je Mini opremljen Qualcomm MSM8610 Snapdragon 200 modelom. U oba slučaja je reč o četvorojezgarnim Cortex A7 procesorima, kod Idol 2 modela na 1.3 GHz i 1.2 GHz u slučaju Minija. Ovi čipseti koriste različite grafičke čipove, kod MediaTek-a Mali-400 MP2, dok kod Snapdragon 200 modela u pitanju je slabiji Adreno 305. Idol 2 ima veće 16GB skladište, a kod Minija zatičemo 8GB, dok oba modela poseduju 1GB RAM-a. Identični po pitanju rezolucije zadnje kamere - 8MP, a pošto je fizički veći, Idol 2 ima 300mAh veći kapacitet baterije - 2000 mAh naspram 1700 mAh...

Uporedne specifikacije

-- One Touch Idol 2 Mini 6016D Dual SIM (Srebrni) One Touch Idol 2 Dual SIM
Proizvođač Alcatel Alcatel
Model One Touch Idol 2 Mini 6016D Dual SIM (Srebrni) One Touch Idol 2 Dual SIM
Predstavljen Februar 2014. februar 2014.
Operativni sistem Android Android
Verzija OS 4.3 4.2.2
Tip ekrana IPS LCD kapacitivni ekran IPS, kapacitivni touchscreen
Rezolucija ekrana 540 x 960 tačaka 540 x 960
Gustina ekrana 245 ppi 220 ppi
Kamera 8 MP 8 MP
Video 720p@30fps 1080p@30fps
Prednja kamera 2.0 MP 2 MP
Blic LED LED
WiFi Wi-Fi 802.11 b/g/n Wi-Fi 802.11 b/g/n
Bluetooth Da, v4.0 Da
GPS Da Da
USB Micro-USB 2.0 Micro-USB 2.0
FM Radio Da Da
3.5 mm konektor Da Da
Ostali senzori i konekcije G-senzor, Senzor blizine, Svetlosni senzor, E-compass Accelerometer, proximity, compass
Memorijski slot Ne Ne
Memorija telefona 8 GB 16 GB
CPU Quad-core 1.2 GHz Cortex-A7 Quad core Cortex A7 1.3 GHz
RAM 1 GB 1 GB
GPU Adreno 305 Mali-400 MP2
Chipset Qualcomm Snapdragon 200 MSM8212 MediaTek MT6582
Dimenzije 129 x 63.5 x 7.9 mm 136 x 70 x 7.3 mm
Masa 110 g 128 g
Baterija Li-Ion 1700 mAh Li-Ion 2000 mAh
Prenos podataka HSDPA 42 Mbps, HSUPA 5.76 Mbps HSDPA, 21 Mbps; HSUPA, 5.76 Mbps
Dizajn, Softver

Oba Alcatel smartfona stižu u prevashodno belim kutijama sa uobičajnom sadržinom - punjač, microUSB kabl, in-ear slušalice. Izgled ovih telefona je korigovan u određenoj meri u odnosu na svoje prethodnike. Recimo, Idol 2 je veći zbog povećanja dijagonale, ali je ove godine tanji. Idol 2 Mini je blago porastao, ali je ostao iste debljine. Veći Idol 2 je dobio izgled brušenog aluminijuma plastike na bokovima, a njegova kompaktnija verzija zapravo donosi pravi aluminijum na većoj površini leđa i bokova. Na većem modelu takođe primećujemo i poznati iPhone/Nexus5 stil zvučnika/mikrofona na donjoj strani telefona, a na Miniju pozicija zvučnika ostaje na pozadini. Oba modela ne dozvoljavaju pristup bateriji i nemaju microSD slot, barem kod naših DualSIM primeraka.

Softver

Predstavljeni krajem februara ove godine, Idol 2 i Idol 2 Mini stižu sa starijom Jelly Bean verzijom Androida, konkretno 4.2.2 u Idol 2 slučaju ili nešto svežijim 4.3 kod Mini modela. Alcatel je presvukao korisnički interfejs svojim svetlim živopisnim skinom sa dominatno kvadratnim oblikom ikonica. Posebno interesantan je notifikacioni panel koji koristi pozadinu sa gradijentom od plave ka zelenoj boji, a navigacijom kroz interfejs često možemo sresti i bele elemente. U ROM je uključen i poveći broj preinstaliranih aplikacija, među kojima se između ostalog nalazi i SwiftKey tastatura, šest Gameloft igara među kojima je i Asphalt 7, često nepotrebni Antivirus, CloudBackup, AdobeReader, Office Suite, i brdo drugih alatki. Naš utisak je da su oba modela pretrpana preinstaliranim aplikacijama.
Utisci u radu

Nova generacija Idola u slučaju jednog i drugog smartfona zbog većih dimenzija uređaja donela je i blago povećanje u masi. Ništa što bi nas zabrinulo, jer su oni i dalje poprilično lagani sa 128 i 110 grama. Kao naprednija i veća varijanta, Idol 2 je zapravo i tanji od minija - 7.3 naspram 7.9 milimetara. Ipak, iz našeg iskustva smatramo da je Mini sveukupno ugodniji za korišćenje jednom rukom zbog 0.5 inča manjeg ekrana, ali takođe nam i deluje nekako ozbiljniji sa svojim metalnim delom kućišta. Oba modela su ipak sasvim lepo dizajnirana i ostavljaju vrlo pozitivan utisak kada je u pitanju kvalitet izrade - čvrsti su i lepo uklopljeni u celinu.

Od ekrana u ovom nižem cenovnom rangu ne mogu se očekivati čuda. Paneli jesu IPS tipa, ali prikazom ne oduševljaju, ni kod Idol 2 ni kod Idol 2 Mini modela. Sa jedne strane, Idol 2 je malo svetliji sa 450 cd/m2 naspram 380 cd/m2 Idol 2 Minija, ali Mini je tačniji kod prikaza boja 4.86 Delta E, boje koje se mogu nazvati generalno tačnim, dok veći model ima netačne boje sa 8.68 Delta E vrednošću. Ipak, Mini ima lošiju Gamma krivu, dosta visoku prosečnu vrednost od 2.72 koja čini sliku sveukupno svetlijom i ispranijom, sa manje kontrasta u odnosu na Idol 2, čija je Gamma vrednost mnogo bolja. Po pitanju oštrine, nijedan model ne može da se pohvali raskošnim podacima u vremenu kada se prevazilazi polako i Full HD rezolucija, ali je Mini blago bolji zahvaljujući manjoj dijagonali - 245 vs 220 ppi. Idol 2 je dosta hladan i plavičast sa 9103K temperaturom boja, gde je Idol 2 Mini mnogo bolji sa 7677K vrednosti.
Hardverski su telefoni sasvim korektni - daleko od impresivnih, ali se može reći da završavaju posao bez primetnijeg usporavanja i seckanja. Pomenuto zastajkivanje kod oba modela postoji, ali dosta manje u slučaju Idola 2 sa MediaTek MT6582 čipsetom, pa mu manji brat sa Snapdragon 200 čipsetom ovde ipak u nekim stvarima nije dorastao. Najočiglednija je razlika u grafičkim performansama u korist Idola 2, mada su oba modela sveukupno prilično upotrebljivi. Što se tiče zvučnika, oba telefona donose relativno glasan zvuk. Veći Idol je ipak nešto glasniji, ima puniji zvuk i zvuči sasvim pristojno, dok Mini ima slabiju definiciju. Sa druge strane, zvuk na slušalicama je bolji kod Qualcomm čipseta, ali je korektan i na MediaTek-u kod većeg Idola 2.

Fotografije koje dolaze sa 8MP senzora zadnjih kamera ovih smartfona mogu se nazvati prihatljivim, a koliko smo zaključili oba modela su vrlo bliska po pitanju kvaliteta. Kod obe kamere šum u fotografijama je prilično visok, bojama nedostaje topline i života, dok je količina detalja sasvim u redu za 8MP senzor. 1080p video je kod Idol2 modela izuzetno je korektan po pitanju oštrine i detalja, frejmrejt ostaje visok (30.000 FPS), Bitrate je 17 Mbps. Idol 2 Mini ima dosta lošiji 720p video bez puno detalja i prepun je šuma. Bitrate je 6.1 Mbps, a frejmrejt je 29.733 FPS...

Idol 2 i Idol 2 mini su dosta bliski po pitanju autonomije; jedan ima veću bateriju ali u isto vreme i veći ekran, pa se izjednačava potrošnja. Merač baterije se kod Idol 2 modela "zbunio" pa nam je prikazivao da je ekran bio uključen samo polovinu vremena, kad je on bio uključen neprekidno - 4 sata i 19 minuta surfovanja na maksimalnom osvetljenju. Mini je ovde tek blago bolji u istim uslovima - 4 sata i 35 minuta. Autonomija je dakle u oba slučaja prihvatljiva.
Zaključak

Alcatel ovde nudi pristupačne modele po prihatljivim cenama. Hardverski svakako nisu interesantni entuzijastima kao modeli iz više srednje ili pak visoke klase, ali će biti zanimljivi osobama koje nemaju veliki budžet. U pitanju su lepo dizajnirani i kvalitetno izrađeni telefoni, koji se mogu najbolje opisati kao "dovoljno dobri."

Stižu sa ekranima koji ne oduševljavaju, performansama koje su dovoljno dobre i osrednjim kamerama. Softverski malo pretrpani aplikacijama i sa starijim Androidom, sa autonomijama koje će vam biti dovoljne da izgurate dan korišćenja. Kada se podvuče crta, Alcatel Idol 2 i Idol 2 Mini su korektni telefoni za ovaj cenovni rang, i bez obzira što generalno ne oduševljavaju ni u jednoj oblasti (što je u ovom cenovnom rangu ipak čest slučaj), njihov balans je takav da predstavljaju sasvim solidnu vrednost za uloženi novac. Stoga više nego ravnopravno učestvuju u trci u segmentu koji je prenatrpan raznim ponudama, što već samo po sebi govori da se radi o dobro balansiranim uređajima.

Kompletan test pogledajte na sajt Benchmark.rs

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

53 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: