Ove korake morate preduzeti da biste postali programer

Siguran posao, visoka zarada i uživanje u onome što radimo je nešto čemu svi težimo. Ipak, retka su zanimanja koja ispunjavaju pomenute kriterijume.

Izvor:
Podeli

U poslednjih nekoliko godina programiranje je definitivno jedno od takvih zanimanja i upravo zbog toga je sve više onih koji žele da ostvare uspešnu karijeru baš u ovoj oblasti. Međutim, mnogi koji maštaju o karijeri programera često nemaju jasnu sliku o tome koje korake je potrebno da preduzmu da bi ostvarili svoje želje.

Odlučite šta želite da postignete kao programer

Prvi korak jeste određivanje cilja, odnosno odluka šta zapravo želite da postignete programiranjem. Pišući programske kodove, danas možete raditi na kreiranju i testiranju raznih kompjuterskih programa, mobilnih i web aplikacija i drugih softverskih rešenja koja će se primenjivati u bilo kojoj sferi društva.

Odabrani ciljevi pomoći će vam da saznate koja znanja su vam neophodna na putu ka zacrtanim željama. Svaki od pomenutih projekata zahteva poznavanje jednog ili više programskih jezika, što znači da ćete nakon ovog koraka imati jasniju sliku o tome šta dalje treba da uradite. Na primer, ako želite da kreirate mobilne aplikacije, izabraćete Javu ili programski jezik Swing. Ako vam je plan da kreirate Windows programe, učićete C#. Oni koji žele da se usavrše za web programiranje treba da nauče PHP, JavaScript… Ovo je samo mali deo mogućnosti koje su pred vama. Dobro ih istražite i donesite odluku.

Savladajte programski jezik koji odgovara vašim interesovanjima

Učenje programskih jezika predstavlja vaš najvažniji korak ka budućoj profesiji. Na internetu možete pronaći na stotine tekstova koji veličaju jedan programski jezik u odnosu na drugi, ali činjenica je da ćete, bez obzira na to da li se odlučite da učite Javu, PHP, C# ili neki drugi jezik, biti u poziciji da uživate u benefitima programerskog zanimanja.

Takođe, pomenuti saveti na webu mogu vas navesti da pomislite kako određeni jezici i programerske veštine imaju epitet preteških za savladavanje. Međutim, uz prilagođene programe, simulaciju realnih projekata i učenje uz iskusne stručnjake, sva potrebna znanja možete posedovati već posle nešto manje od godinu dana školovanja. Prolazeći kroz brojne kurseve, kao što je na primer kurs osnova JavaScripta, ali i mnogi drugi, postepeno ćete ići ka najkompleksnijim programerskim veštinama.

Pratite aktuelne programerske trendove

S obzirom na to da savremene tehnologije konstantno napreduju, kao budući programeri moraćete uvek da budete u toku sa aktuelnim trendovima u ovoj profesiji. Upravo iz tog razloga, programeri su prinuđeni da stalno nadograđuju i usavršavaju svoje veštine. Praksa i iskustvo u ovoj oblasti su ono što se najviše ceni, pa će upravo od ovih kriterijuma i zavisiti vaš dalji napredak tokom karijere.

Potvrdite svoju stručnost uz prestižne sertifikate

Praktična znanja koja usvojite tokom školovanja omogućiće vam sve što je potrebno da biste realizovali svoje ideje. Ipak, znatno bolje šanse za uspešnu karijeru očekuju vas ukoliko steknete i prestižne međunarodne sertifikate namenjene budućim programerima.

Školovanjem na ITAcademy na odseku Programming možete dobiti neki od sedam sertifikata koji će predstavljati potvrdu vaših znanja i omogućiti vam da se izdvojite od konkurencije prilikom konkurisanja za svoj prvi programerski posao.

Vaša šansa – sve veća potražnja za IT stručnjacima

Nakon što preduzmete sve pomenute korake, velike su šanse da ćete do posla doći veoma brzo. Rezultati istraživanja tržišta pokazuju da je u protekle 3 godine u Srbiji zabeležen značajan porast u angažovanju programera juniora, koji već na početku imaju natprosečne plate.

Sva je prilika da će se ovakav trend i nastaviti, s obzirom na to da je tokom pomenutog istraživanja čak 60% anketiranih kompanija pokazalo želju za angažovanjem novih radnika u IT sektoru. Ako na sve ove podatke uzmemo u obzir i mogućnost rada na freelance projektima, jasno je zašto je programiranje godinama unazad jedno od najperspektivnijih zanimanja.

Prati B92 na Viberu

PR

Zbog ovih trikova pojedini sajtovi imaju ogromnu posetu

Šta je to zbog čega svakodnevno posećujete jedne te iste sajtove? Da li je u pitanju sadržaj, dizajn ili jednostavno stvar navike? Verovali ili ne, odgovor na ova pitanja krije se iza nekoliko trikova pomoću kojih najposećeniji sajtovi današnjice privlače sve više posetilaca.

PR petak 14.07. 08:00 Komentara: 0

Šta ako vaš mali maturant nije upisao školu koju želi?

Mala matura je prošla, a vaše dete nije upisalo školu koja je bila prva na njegovoj listi želja. Muči vas i to da li će završiti u školi koja ga ne zanima i zaglaviti se u demotivišućem okruženju, koje će uništiti njegove potencijale? Ali zašto da vaše dete uništi čitavu budućnost zbog jednog propuštenog pitanja, treme ili loše koncentracije?

PR četvrtak 6.07. 12:16 Komentara: 0

Tim “Tapp Interactive” pobednik drugog Fintek hakatona

Aplikacija koju su osmislili programeri tima “Tapp Interactive” omogućava korisnicima da im se odobri instant gotovinski kredit, bez odlaska u banku, na osnovu kreditne sposobnosti i koristeći podatke socijalnih mreža. Ova ideja donela im je prvo mesto i nagradu od 2.500 evra

PR ponedeljak 3.07. 16:15 Komentara: 0

5 načina kako da zaradite na YouTube-u

YouTube, sajt za deljenje video-sadržaja, za mlađe generacije predstavlja glavni izvor zabave i informisanja, dok televiziju skoro i ne gledaju. Kako svaki medij ima svoje zvezde, tako i ovaj najpopularniji sajt na svetu ima – YouTubere.

PR petak 30.06. 09:00 Komentara: 0

ITAcademy vam za svoj 10. rođendan poklanja 40% popusta

Za rođendan obično slavljenici dobijaju poklone, ali ITAcademy za svoj jubilarni 10. rođendan organizuje nešto drugačiju proslavu. U rođendanskoj nedelji, ITAcademy poklanja popust od čak 40% na cenu upisa, a svi koji se prijave do 16. juna dobijaju i bonus – paket celoživotnog školovanja koji će vam omogućiti da i u budućnosti unapređujete svoja IT znanja, i to potpuno besplatno!

PR petak 16.06. 11:00 Komentara: 0

ITS poklanja stipendije najboljim srednjoškolcima

Već smo navikli da nam iz Visoke škole strukovnih studija za informacione tehnologije – ITS stižu samo dobre vesti, a evo i najnovije: Zbog ogromnog interesovanja za ITS stipendije koje najuspešnijim srednjoškolcima u Srbiji pružaju šansu da upišu najtraženije IT studije, rok za konkurisanje je produžen do 15. juna.

PR ponedeljak 12.06. 10:37 Komentara: 0

Raiffeisen banka prva uvela višenamenske bankomate

Raiffeisen banka je, prateći najsavremenije bankarske trendove, kao i razvoj na polju digitalnih tehnologija, i tokom 2017. godine nastavila proces transformacije svoje mreže filijala. Pored modernog dizajna i prijatne atmosfere, redizajnirane poslovnice odlikuje i zona za samousluživanje, u kojima su klijentima na raspolaganju višenamenski bankarski uređaji (takozvani „pametni“ bankomati).

PR subota 10.06. 08:50 Komentara: 1
strana 1 od 13 idi na stranu