Danas je dan borbe za neutralnost interneta

Internet firme i korisnici interneta u SAD danas (12. jula) udružiće se u pokušajuda spreče narušavanje principa neutralnosti interneta.

Tehnopolis

Izvor: B92

Sreda, 12.07.2017.

16:41

Danas je dan borbe za neutralnost interneta

Foto: netneutralnost.com

Princip neutralnosti interneta podrazumeva da internet provajderi treba da tretiraju sav sadržaj na internetu jednako, bez prioritiziranja ili blokiranja određenog sadržaja ili celih strana, bez obzira na to odakle sadržaj potiče.

Ovaj princip postoji, kako bi sprečio provajdere da postanu monopolisti i da se u njihovim rukama nađe moć da prioritiziraju saobraćaj ka određenim stranama u odnosu na druge, kao i moć da spreče svoje korisnike da posećuju neki oblik sadržaja ili uspore brzinu interneta prilikom posećivanja određene vrste internet sadržaja.

Neutralnost interneta u SAD

Početkom 2015. godine Federalna komisija za komunikaciju (Federal Communications Commission) odlučila je da podrži neutralnost interneta. Na taj dan, odlučeno je da internet provajderi u američkom zakonu budu definisani po strožim pravilima i da prolaze kroz oštrije metode kontrole nad uslugom koju pružaju. Pružaoci usluga, očekivano, nisu bili zadovoljni ovom odlukom.

Kada je Trampova administracija došla na snagu, novi predsednik je odlučio da postavi republikanskog advokataa Adžita Paija na mesto predsednika Federalne komisije za komunikaciju. Adžit je više od dve godine radio kao advokat za jednog od najvećih provajdera u SAD (Verizon) i glasni je protivnik principa neutralnosti interneta. Njegov stav je da vlada ne bi trebalo da se meša u način na koji pružaoci nude svoje usluge, nego da, umesto toga, sami provajderi odlučuju da li će poštovati princip neutralnosti interneta ili ne. Ovakvu tvrdnju odvodi i korak dalje, govoreći da konkurencija na tržištu treba da odlučiti o tome da li je princip neutralnosti dobra ili loša ideja. Međutim, konkurencija u pružanju internet usluga uglavnom ne postoji.

Kada je Nacionalna administracija za telekomunikaciju i informacije sprovela istraživanje u decembru 2013. godine, došli su do zaključka da, u proseku, 75% stanovnika SAD nema pristup više od jednom servisu širokopojasnog interneta.

Kombinujući to s činjenicom da je trenutno na mestu predsednika Federalne komisije za komunikaciju osoba koja se protivi tome da federalna vlada upravlja načinom na koji provajderi pružaju svoje usluge i manjkom konkurencije na tržištu, može se zaključiti da bi princip neutralnosti interneta bio u potpunosti uništen da nije definisan zakonom.

Kako sada imaju predsednika Federalne komisije za komunikaciju na svojoj strani, internet kompanije to koriste tako što pokušavaju da ponište odluku koju je Federalna komisija za telekomunikaciju donela tokom Obamine administracije.

Zašto je važan 12. jul

Federalna komisija za telekomunikacije trenutno prihvata komentare građana SAD-a o tome da li usluge koje njihovi provajderi pružaju treba da budu strože regulisane ili ne. Rok za podnošenje ovih komentara je 17. jul.

Vlasnici web strana i internet kompanije odlučili su da se udruže pet dana pre isteka roka u cilju da obaveste javnost o tome i da prikupe što više komentara podrške principu neutralnosti interneta i strožim pravilima o tome kako provajderi pružaju usluge.

Projekat pod nazivom Borba za internet, organizovan od strane tri nevladine agencije iz SAD uspeo je da ubedi internet kompanije kao što su Amazon, Netflix, Kickstarter, Twitter, Vimeo, GitHub, Reddit, SoundCloud i mnoge druge da svoje web servise modifikuju na jedan dan tako da skrenu pažnju internet korisnika na ovaj gorući problem.

12. jula preko 200 većih web strana, firmi i organizacija udruženo je s ciljem sprečavanja narušavanja principa neutralnosti interneta. U regionu će se nekoliko desetina stranica ili ugasiti na 24 sata ili svoj sadržaj modifikovati tako da podstaknu razgovor o principu neutralnosti interneta, tome šta nam on omogućuje i šta će se dogoditi ako se taj princip uruši. Više o tome na netneutralnost.com.

Izvor: Netokracija

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: