Sve zemlje EU će za nekoliko godina imati besplatan internet

Evropska komisija, Evropski parlament i Savet postigli su politički dogovor o uspostavljanju i finansiranju besplatnog bežičnog interneta širom EU.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.05.2017.

13:58

Sve zemlje EU će za nekoliko godina imati besplatan internet
Foto: Thinkstock

Do 2020. besplatni bežični interent trebalo bi da bude dostupan na trgovima, u parkovima, bibliotekama, bolncima i drugim otvorenim i zatvorenim javnim prostorima u svim zemljama članica EU.

"”WiFi4 EU inicijativa doprinosi našoj viziji da svako evropsko selo i grad u svojim centrima od javnog interesa imaju besplatan bežični internet do 2020. godine"”, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker.

Postignuti dogovor tri najznačajnije EU institucije podrazumeva izdavajanje 120 miliona evra za finansiranje opreme za bežični internet u 6.000 do 8.000 opština širom EU. Kada sistem bude postavljen, lokalne vlasti koji žele da ponude bežični internet u oblastima gde slična javna ili privatna ponuda još uvek ne postoji, moći će da podnesu zahtev za finansiranje kroz jednostavan proces, navodi se u Evropskoj komisiji. ”

Digitalna strategija jedinstvenog tržišta ima za cilj da izgradi potpuno povezanu Evropu gde će svako imati pristup visoko valitetnim digitalnim mrežama. WiFi4EU poboljšaće povezanost upravo na mestima gde je internet bio ograničen. Ovo je prvi korak ka uspostavljanju brzih veza i mreža visokog kapaciteta na celoj teritoriji EU”, naglasio je potpredsednik Evropske komisije zadužen za digitalno tržište Andrus Ansnip.

Inicijativu WiFi4EU najavio je 2016. godine predsednik Evropske komisije Žan Klod Junker kao deo ambicioznog remonta telekomunikacionih pravila EU što uključuje i rastuću potrebu povezivanja Evropljana, kao i jačanje konkurentnosti EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: