Šta treba znati o iCloudu

Apple servis za bezbedno čuvanje i sinhronizaciju podataka je počeo sa radom. Evo šta nudi i na šta treba paziti.

Tehnopolis

Izvor: B92

Petak, 14.10.2011.

13:50

Default images

Ako je verovati Appleu, zahvaljujući iCloudu moći ćete da zaboravite na gnjavažu oko sinhronizacije računara, mobilnih telefona, tableta i drugih uređaja. Ali, samo ako ste verni Apple korisnik.

Podrška za servis računarstva u oblaku ugrađena je u najnoviju verziju operativnog sistema iOS 5, kao i u OS X10.7 Lion i druge aplikacije.

Jednom kad se ulogujete, iCloud će se pobrinuti za usklađivanje muzike, videa, fotografija, e-pošte, kalendara, kontakata i drugih važnih podataka u digitalnom obliku između vaših različitih uređaja.

Pristup je radikalno drugačiji od dosadašnjih. Prenosivi ili desktop računar više nije centralno mesto za skladištenje podataka, s kojima se usklađuju svi ostali uređaji.

Umesto toga, podaci su preseljeni u oblak, na Appleove servere. Time PC postaje samo jedan od uređaja koje koristite, poput iPhonea ili iPada.

U Appleu tvrde da su se potrudili da korišćenje iClouda učine što jednostavnijim i lakšim. Ipak, neki njegovi delovi mogli bi se pokazati zahtevnim čak i i za "zagrižene" fanove proizvoda kompanije iz Kupertina.

Automatsko usklađivanje

Osnovna usluga je besplatna za korisnike iOS 5 i OS X Lion. Podržaće je i iTunes za Windows, a deo web mogućnosti biće dostupan svima s modernijim browserima.

Da biste mogli da je koristite, morate imati Appleov ID, isti koji koristite za kupovinu muzike ili aplikacija i registraciju Appleovih uređaja.

Verovatno ćete prvo uočiti sinhronizaciju e-pošte, kalendara i kontakata, koja će početi automatski nakon logovanja (ako koristite za njih Appleove servise, naravno).

Kad se prijavite za iCloud, automatski ćete dobiti me.com korisnički nalog za e-poštu. To će biti nalog koji će servis sam usklađivati.
Ako unesete, na primer, događanje u kalendar na iPhoneu, ono će se automatski pojaviti na vašem Macu ili iPadu.

Sinhronizacija pokriva i beleške, podsetnike, čak i bookmarke u browserima.

Sad me vidiš, sad me ne vidiš

Nova usluga Find my Friends omogućiće vam da s drugim korisnicima iClouda podelite podatke o svojoj lokaciji, slično kao što to radi Google Latitude.

Uslugu ćete moći da uključite i isključite prema potrebi, kao i koristite je privremeno (recimo, na par sati). Nakon što istekne vreme koje ste uneli, pristup podacima o vašoj lokaciji biće automatski isključen.

Roditeljima su na raspolaganju posebne opcije za praćenje kretanja dece.
Usklađivanje važi i za medijski sadržaj. Ako kupite novu pesmu, knjigu, film ili aplikaciju na iTunesu, iCloud će se pobrinuti da postanu odmah dostupni na svim Appleovim uređajima koje koristite.

I ne samo to - pamtiće to što ste kupili.

Ako ste, na primer, nabavili aplikaciju za iPod Touch i želite je na svom iPadu, biće dovoljno otvoriti istoriju kupovine u iTunesu i preuzeti je.

Kompletna kolekcija u oblaku

iCloud će uskoro ponuditi podršku za iTunes Match, dodatnu uslugu po ceni od 24,99 dolara godišnje, pomoću koje ćete moći sačuvati i podeliti kompletnu kolekciju digitalne muzike u oblaku.

Aplikacija će pregledati svaku pesmu u kolekciji i pokušati da pronađe odgovarajuću u svom katalogu s više od 20 miliona naslova. Kad je pronađete, moći ćete da je streamujete.

Dokumente će, takođe, biti moguće sinhronizovati među različitim uređajima.

Aplikacije uključuju Appleove programe za obradu teksta i tabela i izradu prezentacija. Uz pomoć aplikacije iWork, biće moguć upload bilo kojih dokumenata, pa i Microsoft Office ili PDF-ova.

Adut iz rukava je automatski back up.

iCloud će biti moguće namestiti tako da sam pravi rezervnu kopiju važnih podataka čim je uređaj bežično spojen na internet i drži je spremnu u oblaku za slučaj da ste svoj iPhone, na primer, nehotično ispustili u WC.

Na šta treba paziti?

Čuvanje i razmena podataka u oblaku nikad nije potpuno bez rizika, a ni Apple nema besprekornu istoriju online usluga.

Imate li Apple ID? Ako nemate, moraćete da ga napravite da biste mogli da koristite iCloud. Ako ih imate više, morate odabrati samo jedan, a možete ga koristiti tokom 90 dana.

Šta ako niste Appleov korisnik? Sinhronizacija popularnih servisa za, recimo, e-poštu - poput Gmaila ili Yahooa - biće u potpunosti prepuštena vama.

Prostor za skladištenje takođe bi mogao biti problematičan. S iCloudom dolazi besplatnih pet gigabajta, u šta nisu uračunate fotografije u Photo Streamu, streaming muzike i muzika u iTunes Matchu.

No, ako radite s velikim dokumentima, slikama ili videom, brzo ćete popuniti tih pet gigabajta.

Apple nudi proširenje do 10, 20 i 50 GB za 20, 40 i 100 dolara godišnje. Je li to dobro rešenje? Procenite sami.

Konačno, tu je pitanje sigurnosti i privatnosti. Na raspolaganju će vam biti alati za kontrolu, ali hakerski upadi i napadi postali su deo svakodnevice. Ako ipak imate potrebu da delite potencijalno osetljive podatke, dobro razmislite da li je iCloud najbolje rešenje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: