Cenzura na Internetu sve veća

"Kombinacija nedemokratskih režima i komercijalne tehnologije za filtriranje sadržaja posebno poziva na uzbunu", rekao je Ron Dejbert, profesor političkih nauka na univerzitetu u Torontu i član grupe Open Net Initiative, koja nadzire filtriranje na globalnom nivou. Grupa je označila Kinu kao zemlju koja primenuje "sveobuhvatno" filtriranje, ali i Iran, Siriju, Uzbekistan, Burmu i Vijetnam.

Izvor: Newsfactor
Priredio: Milan Đukić

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 06.11.2006.

11:21

Default images

Zvaničnici vodećeg Internet pretraživača Googlea i drugih vodećih američkih IT kompanija insistiraju na činjenici da njihovi proizvodi donose korist stanovnicima Kine, uprkos vladinim ograničenjima i upozorenjima da je cenzura Weba sve veća.

Pružanje nekih informacija je u svakom slučaju bolje nego potpuno odsustvo informacija i sadržaja, izjavili su predstavnici tih kompanija, ali grupe za zaštitu ljudskih prava upozoravaju da je strogo filtriranje sadržaja Weba sve veće u zemljama u razvoju - od kojih neke kao model za svoju politiku i pravila uzimaju Kinu.

Kineski zvaničnici poriču da cenzurišu Internet lokacije i ističu da kriminalističke istrage nemaju nikakve veze sa slobodom mišljenja i govora.

Grupe za zaštitu ljudskih prava su žestoko kritikovale Google, Yahoo, Microsoft i Cisco i optužile te kompanije da pomažu kineskoj vladi u ograničavanju informacija i "slamanju" disidenata. "Zaključili smo da je bolje obezbeđivati onoliko informacija kineskim građanima koliko je to moguće preko našeg pretraživača, uprkos činjenici da takođe samocenzurišemo materijal za koji nam kineska vlada kaže da ga ne bi trebalo objavljivati", rekao je Vint Serf, pionir Interneta i trenutno potpredsednik kompanije Google.

Fred Tipson, jedan od izvršnih rukovodilaca Microsofta, izjavio je da kineska vlada pojačava državni nadzor nad protokom informacija.

"Moramo odrediti u kom trenutku cenzura Weba, krivično gonjenje vlasnika mrežnih dnevnika ili nadzor e-pošte... dostiže tačku posle koje je jednostavno više neprihvatljivo poslovati u toj zamlji. Pokušavamo da definišemo te nivoe i mogu vam reći da trendovi u ovom trenutku nisu povoljni. I to ne samo u Kini."

Organizacija Amnesty International je ranije najavila planove za pokretanje peticije o slobodi Interneta, koju je dostavila organizatorima skupa Internet Governance Forum, održanog od 30. oktobra do 2. novembra u Atini pod patronatom Ujedinjenih nacija.

Grupe za zaštitu ljudskih prava i srodne organizacije su upozorile da se cenzura na Mreži širi globalno, posebno u državama s totalitarnim režimima.

"Kombinacija nedemokratskih režima i komercijalne tehnologije za filtriranje sadržaja posebno poziva na uzbunu", rekao je Ron Dejbert, profesor političkih nauka na univerzitetu u Torontu i član grupe Open Net Initiative, koja nadzire filtriranje na globalnom nivou. Grupa je označila Kinu kao zemlju koja primenuje "sveobuhvatno" filtriranje, ali i Iran, Siriju, Uzbekistan, Burmu i Vijetnam.

"Primetili smo i povećanje agresivnih oblika filtriranja kojima se napadaju serveri... Zaključili smo da su glavne mete tih napada opozicione partije i grupe u periodu neposredno pred izbore u mnogim zemljama, uključujući Belorusiju i Kirgistan", dodao je Dejbert.

Cenzura je bila ključna tema na pomenutom skupu u Atini. Ostale glavne teme su bile bezbednost i zaštita Interneta kao i njegova raznolikost jer se predviđa da će Web imati sve veći broj korisnika i veći uticaj u Kini, Indiji i zemljama u razvoju.

Jank Ksiaokun, predstavnik kineske vlade na Atinskom forumu, porekao je sve optužbe o cenzuri koje su iznele grupe za zaštitu ljudskih prava.

"Uopšte ne primenjujemo ograničenja. Neki kažu da je u Kini uhapšen određen broj novinara. Imamo na hiljade novinara u Kini, a uhapšena je samo nekolicina. Međutim, u svim društvima postoje kriminalci i oni moraju biti uhapšeni. No, to su pravni problemi. To nema nikakve veze sa slobodom izražavanja."

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: