Facebook: Otpušten urednik vesti, algoritmi otkrili lažan sadržaj

Eksperiment koje je sproveo Washington Post potrvdio je da se među Facebookovim vestima u trendu iznova pojavljuju lažne vesti otkad su kontrolu nad njihovom selekcijom preuzeli algoritmi.

Tehnopolis

Izvor: B92

Subota, 15.10.2016.

18:45

Facebook: Otpušten urednik vesti, algoritmi otkrili lažan sadržaj
Foto: Gettyimages

Istraživanje sprovedeno na četiri različita profila u periodu između 31. avgusta do 22. septembra pokazalo je da je pet priča koje su bile u trendu bilo poptuno neistinito i da je tri bilo pretežno netačno.

Osim toga, otkriveno je da su lažne i obične vesti, blogerske objave sa stranica poput Mediuma i linkovi koji vode ka online prodavnicama.

“Ovakva situacija me ne čudi. Ovakav razvoj događaja mogao je da predvidi bilo ko ko je radio na proizvodu ili video kod”, rekao je za Vašington Post jedan od članova tima koji je vodio trending rubriku.

S obzirom na to da Facebook personalizuje “vruće” teme za svakog korisnika ponaosob na osnovu njegove interakcije sa sadržajem na društvenim mrežama, istraživanje koje je sproveo Vašington post nikako nije konačno. Kako je sprovođeno samo tokom radnih sati u danu, moguće je da su autori propustili još prevara.

Facebookove teme u trendu trebalo bi da posluže kao uvid u najvažnije i najkomentarisanije vesti. Dok su ih zajedno uređivali algoritmi i urednici, prvo bi softver odabrao najpopularnije vesti, pa bi urednici izvršili njihovu proveru i nakon toga ih algoritmi prema preferencijama prikazali korisnicima. Eliminacija urednika dovela je do toga da algoritmi kontrolišu trendove.

Urednici su eliminisani iz procesa rada na temama u trendu nakon što je Facebook u maju optužen da iskazuje političke predrasude prema određenim sadržajima.

U avgustu je urednički tim otpušten, a inženjeri koji su ih zamenili dobili su uputstva kako da rukovode tom sekcijom

Dobili su naređenje da prihvate svaku temu koja se pojavljuje u tri i više članaka iz bilo kojeg izvora ili koja je povezana s člankom s bar pet povezanih objava.

Urednički je tim takođe mogao da utiče na to koje će priče biti prikazivane u okviru koje teme i imali su mogućnost odbacivaanja 'clickbait' priča, kao i nerelevantnih ili politički pristrasnih sadržaja. U ovom trenutku ne vrši provera čak ni URL-a postavljenog sadržaja.

Tako je priča o Megin Keli, koja je navodno izbačena s FOX News-a jer želi da 'glasa za Hilari Klinton', ubrzo postala trend pa je Facebook bio primoran da javnosti objasni kako je do toga došlo.

“Priča je ispunila uslove za pojavljivanje jer se u tom trenutku pojavila u dovoljnom broju relevantnih članaka. Kada smo ponovno proverili priču, ustanovljeno je da bila netačna”, saopštio je Facebookov tim.

Adam Moseri, Facebookov potpredsednik za upravljanje proizvodima, rekao je da se trenutno radi na razvoju filtera koji bi prepoznali lažne vesti i isključili ih iz konkurencije za rubriku Trending.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: