Lenovo IdeaTab S6000

Nakon povoljnijeg Lenovo tablet računara A1000, na testu nam se našao model S6000 iz srednje više klase koji poseduje slot za SIM i OTG.

Tehnopolis

Izvor: Piše: Stevan Stevanoviæ

Sreda, 13.11.2013.

11:49

Default images

Lenovo IdeaPad S6000 je multimedijalni tablet većih dimenzija sa IPS ekranom dijagonale 10.1 inča, četvorojezgarnim procesorom, 3G slotom za SIM, GPS-om i USB OTG mogućnostima omogućenim odmah iz kutije. Ovaj tablet bi po mogućnostima, ali i po ceni, smestili u srednju višu kategoriju.

Fizički izgled

Prvu stvar koju smo primetili je debljina uređaja – samo 8.6mm! Ovo nije retkost kod tableta sa dijagonalom displeja od 10.1 inča, ali je ipak lepo videti, jer umnogome olakšava držanje uređaja, a samim tim i korišćenje. Kompletno je izrađen od plastike, što je omogućilo da težina uređaja spada u okvire normale tj. 560 grama. Dopalo nam se što polikarbonat koji prekriva veći deo zadnje strane nije ravan, već ima teksturu, pa je držanje uređaja vrlo prijatno.

Prednja strana je prilično standardna za moderne tablet uređaje – Lenovo natpis na donjoj strani, a iznad displeja se nalazi kamera VGA rezolucije. Tasteri za kontrolu uređaja su softverski i nalaze se na samom ekranu.

Na levoj strani nalaze se tasteri za kontrolu zvuka, dok je pored njih microHDMI koji služi za povezivanje tablet uređaja sa TV-om ili monitorom. Kroz microHDMI port tablet pušta sliku u rezoluciji displeja tj. 1280x800. Bitno je napomenuti da microHDMI-na-HDMI kabl ne ide uz sam tablet i neophodno ga je kupiti posebno. Pored microHDMi porta nalazi se microUSB port za punjenje uređaja i povezivanje sa računarom, a u blizini nalaze se vratanca koja prekrivaju slotove za microSD memorijsku karticu i SIM karticu. Kod ovog modela SIM kartica služi za pristup internetu, kao i razmenu poruka kroz standardnu Messaging aplikaciju, ali nije moguće obavljati pozive, jer proizvođač nije omogućio.
Na gornjoj strani prisutan je taster za uključivanje uređaja, standardni konektor za slušalice sa džekom od 3.5mm i otvor za mikrofon.

Zadnja strana uređaja, kao što smo već rekli, prekrivena je teksturom i deluje vrlo kvalitetno na dodir. U gornjem delu uređaja, u levom i desnom uglu, nalaze se stereo zvučnici koji su vrlo glasni i pružaju čist zvuk. Ne znamo zašto Lenovo nije stavio zvučnike na prednjoj strani, kao kod mlađeg brata, modela A1000, ipak je to bolje rešenje za tablet koji proizvođač svrstava u klasu za zabavu. U blizini jednog od zvučnika nalazi se zadnja kamera rezolucije 5Mpix.

Displej

Lenovo IdeaTab S6000 poseduje displej dijagonale 10.1 inča koji je izrađen u IPS tehnologiji i ima rezoluciju od 1280x800. Rezolucija koju poseduje tablet je danas prevaziđena za ovu dijagonalu, jer uveliko izlaze tablet računari i od 7 inča sa FullHD rezolucijom. Ali veća rezolucija zahteva veću snagu hardvera, pa se Lenovo odlučio na ovaj kompromis iz tog razloga. Shodno tehnologiji izrade, uglovi vidljivosti su odlični. Promene u kvalitetu prikaza skoro i da ne postoje kada se tablet gleda iz različitih uglova. Boje na displeju su vrlo dobre, a prikaz oštar. Dopala nam se osvetljenost ekrana, jer je za kućno korišćenje bio dovoljno podešavanje i na minimumu.
Softver

Android 4.2.2 koji pokreće S6000 je minimalno izmenjen u odnosu na Android kompanije Google. Izmene u sistemu koje vredi pomenuti su:

- Widget za vremensku prognozu, koji je vrlo lep, ali ne poseduje animacije shodno vremenskim uslovima,
- Widget za kalendar koji je praktičan jer prikazuje krupno datum, a na dodir se otvara i vrši prikaz celog meseca sa animacijom listanja kao kod pravog zidnog kalendara
- Widget za podsetnik koji je predstavljen kao notes
- Prisutni su i widgeti nalik folderima u koje je moguće sortirati aplikacije po raznim namenama (Posao, Igre, Media, i drugo)
Fabrički su instalirane aplikacije poput Kingsoft Office, koja je odlična aplikacija za rad sa fajlovima iz Office paketa, ali je ona dostupna besplatno sa Google Play Store-a, Norton Mobile antivirus i Evernote za hvatanje beleški.
Od ekskluziva, prisutna je Lenovo Power Saving, koja omoguća kontrolu potrošnje baterije, prikaz aplikacija koje najviše troše energiju, odabir predefinisanih energetskih profila i drugo. U pitanju je vrlo zanimljiva aplikacija koju smo viđali kod nekih Lenovo telefona, ali joj je izgled malo izmenjen kako bi odgovarao tablet uređaju.

Kamera

IdeaTab S6000 poseduje dva kamere, na prednjoj i zadnjoj strani. Kamera na prednjoj strani je VGA rezolucije i lošijeg je kvaliteta. Fotografije su pune šuma, dok je video sa lošijim frejmrejtom. Ali dobro radi ono za šta je zamišljena tj. video čet.

Kamera na zadnjoj strani je rezolucije 5Mpix sa mogućnošću autofokusa i pravi video u 1080p rezoluciji. Kvalitet fotografija je dobar kada je dobro osvetljenje, tačnije, napolju. Boje su realistične i relativno precizne. Snimanje videa se odvija u 1920x1080 rezoluciji sa 30 frejmova po sekundi. Video je nešto mutniji u kućnim uslovima, dok je dobar napolju, što je slučaj i sa fotografijama.

Autonomija baterije

Baterija je kapaciteta 6350mAh, što je odličan kapacitet baterije za tablet računar. U poslednje vreme, MediaTek čipsetovi nas iznenađuju svojom ekonomičnošću kada je u pitanju potrošnja baterije. To je slučaj i kod ovog tablet računara. Sa prosečnim korišćenjem, preglednom internet sajtova, razmenom SMS poruka, četovanjem preko Hangouts, gledanjem YouTube klipova, povremenim igranjem igara, jedno punjenje baterije je izdržalo preko 10 sati uključenog ekrana! Zaista odličan rezultat za ovu dijagonalu ekrana.

Performanse

IdeaTab S6000 poseduje MTK 8389 čipset sa četvorojezgarnim Cortex-A7 procesorom na 1.2GHz i PowerVR SGX544 grafičkim čipom. Dopalo nam se što tablet poseduje ugrađen Bluetooth 4.0, kao i GPS čip. Pa je moguće koristiti tablet kao navigacioni uređaj. Verzija koja S6000 koja je stigla na naše tržište poseduje i slot za SIM karticu. Ubacivanjem SIM kartice, moguće je ići na internet preko mobilnih provajdera i razmenjivati SMS poruke. Pohvalili bi i to što je ugrađen modem za internet koji dozvoljava brzine od čak 42Mbps! Uz to, proizvođač je ugradio USB OTG mogućnosti, pa je moguće povezati preko USB adaptera tastaturu, miš, USB flash memoriju ili hard disk sa nezavisnim napajanjem.
Multitasking nije zadavao muke ovom tabletu i rad na njemu je vrlo ugodan. Brzo otvaranje aplikacija, ali i performanse u samim aplikacijama su za pohvalu. Igrali smo par igara i čak i u zahtevnijim, poput Max Payne, bio je prisutan visok broj slika po sekundi. Dopao nam se odnos performansi i ekonomičnosti pri potrošnji baterije i u zahtevnijim operacijama kao što su igre. U benchmarking testovima tablet je postigao solidne rezultate, pogledajte u tabeli:

Zaključak

Gledajući Lenovo IdeaTab S6000 kao celinu, rekli bismo da je u pitanju vrlo dobar proizvod sa određenim kompromisom. Pod kompromisom bi uvrstili rezoluciju displeja, jer bi bilo bolje da poseduje 1920x1080, kao i to što stereo zvučnici nisu pozicionirani na prednjoj strani kao kod modela A1000. Sa druge strane, dopalo nam se što postoji GPS, Bluetooth 4.0, kao i mogućnost za povezivanje na internet preko SIM kartice mobilnog operatera. Takođe, odlično je što je celokupna slobodna memorija (13GB) tablet uređaja dostupna za instalaciju aplikacija, kao kod Nexus uređaja i nekih Samsung modela. Smatramo da je Lenovo ponudio vrlo dobar tablet uređaj po vrlo dobroj ceni i ukoliko tražite tablet uređaj dijagonale 10 inča sa dobrim performansama, slotom za SIM karticu i GPS čipom, ali ne želite da potrošite previše novca, ovo je dobar izbor.

Tablet uređaj na test ustupio WinWin lanac prodavnica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

20 h

Podeli: