Kako je Ubisoft "predvideo" rusko-ukrajinski rat pre 11 godina

U novembru 2003. godine, Ubisoft Entertainment SA objavio je prvu verziju videoigre Lock On: Modern Air Combat, koja sadrži "hiperrealističnu grafiku" i tada je bila ocenjena kao najbolja u svom žanru. Deceniju kasnije, igra je opet aktuelna ali iz sasvim drugog razloga.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 04.03.2014.

10:16

Default images

Godina je 2003, Ukrajina je samostalna država - nezavisnost od SSSR-a stekla je još 1991. Narandžasta revolucija tek treba da se dogodi. Svet je tada bio fokusiran na rat u Iraku, gde su SAD otvorile novi front u američkom globalnom ratu "protiv terorizma". Iste godine grupa ruskih dizajnera osmislila je videoigru čiji scenario budućeg (sadašnjeg) ukrajinskog rata jezivo podseća na ono što se danas tamo događa, piše International Business Times. Radnja je smeštena na ukrajinskom poluostrvu Krimu. Više od deceniju pre nego što će se ruske snage i ukrajinske vojne jedinice zaista sukobiti. Zamišljeno je da je poprište sukoba na Krimu između SAD-a i njegovih saveznika NATO-a protiv Rusije.
Foto: Ubisoft
U igri su se ukrajinske snage mogle da se bore ili sa Rusima, što se činilo mogućim 2003, ili protiv njih, što je daleko više verovatno danas.

Zastrašujući je još jedan detalj: igrači su mogli da lete u ili iz Sočija, upravo tamo gde su se održale Zimske olimpijske igre koje su završile prošlog meseca, samo nekoliko dana pre no što su nemiri zahvatili Krim.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zapad zapretio, Kina uzvratila

Kina je usvojila zakon o carinama kojim želi da osnaži mehanizme odbrane svoje ekomonije nakon pretnji Sjedinjenih Američkih Država i Evropske unije da će reagovati na izvoz jeftinih kineskih proizvoda.

7:59

27.4.2024.

1 d

Podeli: