Test: Coolpad Porto i Modena

Ovo je Coolpad, veoma je poznat u Kini, želeo bi da se upozna sa vama.

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 13.10.2015.

01:22

Default images
Coolpad Porto (Foto: B92)

Da je Coolpad osoba, ovako biste ga predstavili. Jedan od brendova izuzetne popularnosti u Kini stigao je na naše tržište. Prošle godine Coolpad bio je u centru pažnje, veliki broj prodatih uređaja (u Kini) i medijska pažnja na zapadu dobra je pozicija za pokušaj izlaska van granica zemlje izlazećeg sunca.

Predstavljamo dva modela, manji Porto i veći Modena, iste snage i različite veličine.

Porto

Coolpad Porto je telefon dijagonale ekrana od 4,7 inča, na ivicama tanak je 4,8 mm, dok mu je kućište tanko 7,9 mm, što ga čini jednim od tanjih telefona dostupnih na tržištu. Zakrivljena poleđina i laki materijali (telefon je težak 119 grama) čine ga dopadljivim na prvi pogled i lakim za rukovanje.
Coolpad Porto (Foto: B92)
Zanimljivo je da je Portovo kućište telefona napravljeno je od indijskog oraha, pa je pored pozitivnog uticaja za životnu sredinu Porto prijatan za držanje, uz "otpornost" na otiske prstiju. Uređaj je dostupan u crnoj i beloj boji.
Coolpad Porto (Foto: B92)
Glavna kamera od 8 Mpx znači prosečno dobre fotografije, koje će većini korisnika najverovatnije biti dovoljno dobre. Portova kamera propušta više svetlosti nego što bi se očekivalo od uređaja u ovom rangu (f/2.0, BSI senzor), pa je moguće praviti upotrebljive fotografije i pri manjku svetla. Softver prepoznaje osmeh, što bi ljubiteljima samofotografisanja trebalo da obezbedi još bolji ugođaj uz prednju kameru od 5 megapiksela (f/2.2).
Coolpad Porto (Foto: B92)
Porto podržava LTE, a pogoni ga četvorojezgarni 64-bitni Qualcomm Snapdragon 410 uz 1GB memorije i 8GB prostora za podatke (proširivo SD karticom do 32GB). Ekran je dijagonale 4,7 inča, u pitanju je IPS panel rezolucije 540x960 piksela. Boje i osvetljenje su dobri, rezolucija je nešto niža što znači nešto manju oštrinu od onoga što se nudi u višoj klasi.
Coolpad Porto (Foto: B92)
Baterija od 1800 mAh obezbedila je celodnevnu autonomiju šta god da smo probali, uz dobre performanse i Android 5.1 koji se isporučuje sa ovim uređajem.

Modena

Razlog zbog kog o Portu i Modeni pišemo zajedno je to što se praktično radi o skoro istim telefonima, različitih dimenzija. Razlika je nekoliko, idemo redom.
Coolpad Modena (Foto: B92)
Modena ima ekran od 5,5 inča, u pitanju je ista tehnologija i rezolucija. Iako je veći, rukovanje nije mnogo teže budući da izrada čini da telefon ne klizi pa ga je nešto lakše kontrolisati uprkos veličini. Dostupan je beloj i zlatnoj boji, težak 158 grama.
Coolpad Modena (Foto: B92)
U pitanju je dual SIM telefon, pa za razliku od Porta, u Modenu možete smestiti dve kartice. Veće doimenzije znače i veću bateriju, pa će Modeninih 2500 mAh omogućiti da se "provučete" i kroz dva dana.

Kupovina

Da bi uspeo, Coolpad vas mora kupiti odnosom cene i kvaliteta. Porto u maloprodaji košta oko 20, a Modena oko 24 hiljade dinara.
Coolpad Porto (Foto: B92)
Za taj novac dobijate hitar i dobro izrađen uređaj koji će bez većih problema opslužiti većinu zahteva koje pred njega stavite. Veličina je pitanje izbora, mada se čini da je Porto za nijansu bolji izbor jer je lakši za korišćenje i ima bolju sliku zbog veće oštrine ekrana.

U svakom slučaju, ako hoćete da izvučete maksimum za novac koji ste planirali da odvojite za telefon, preporuka za odlazak u radnju i upoznavanje sa Coolpadovim modelima stoji. Ako želite da se dodatno upoznate sa Coolpadom tu je i sajt na srpskom.

Uređaje na test ustupio Gigatron.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Podeli: