Test: Tesla Tablet H7

Tesla je brend tableta koji je za kratko vreme veoma lepo prihvaćen na našem tržištu, obzirom da nudi povoljne modele.

Tehnopolis

Izvor: Izvor: Benchmark Autor: Dragoljub Radovanoviæ

Subota, 27.09.2014.

08:40

Default images

Ono što je istaklo Teslu od samog početka svakako je bio odnos uloženog i dobijenog, tako da je kupcima omogućen prilično pristojan uređaj za ne tako visoku svotu novca, pogotovo za srpske uslove.

Nešto više od dva meseca od prvog modela, Tesla kao brend sada već u svojoj ponudi nudi ukupno tri tableta. Uređaj koji je započeo celu priču - Tesla 785 - podrazumevao je "skoro 8-inčni" 4:3 ekran, dok su poslednja dva modela - L7 i H7 - kompaktniji 7-inčni tableti. Oni imaju zajedničku stavku - pokreću ih Intel čipsetovi.
Dok je Tesla L7 nešto slabiji među trojicom po pitanju brzine procesora, H7 je na nešto višoj lestvici, jer zapravo deli isti čipset sa prvim 785 modelom. Ukoliko niste upoznati sa pomenutim uređajem, ukazujemo da je ovde reč o sasvim dobrom Intel Atom Z2580 čipsetu. Ističe se dvojezgarnim Saltwell procesorom na 2 GHz-a i PowerVR SGX 544 MP2 grafičkim čipom.

Činjenicom da poseduje samo 1GB radne memorije nismo previše zadovoljni, i očekivali smo komotnijih 2GB-a kao kod "L sedmice", ali je H7 ipak krenuo stopama 785 modela. Još jedna stvar pored čipseta i RAM-a po kojem mu parira je ista veličina skladišta - 16GB-a - proširivo microSD karticama do 32GB-a. Kapacitet baterije od samo 2800 mAh je nešto što su već i fableti prevazišli (premda ćemo videti kako se autonomija pokazuje u praksi), a što se tiče kamera tu je 2MP/5MP kombinacija.
Svakako da nije samo pakovanje ono što čini da H7 odskače od svoje cenovne klase, tu je ipak i njegovo kvalitetno kućište. Prednja strana je kao što je to i običaj cela u staklu, sa uzanim ivicama levo i desno od ekrana, a osim prednje kamere, napred nema dodatnih elemenata koji se ističu.

Plastični deo sa imitacijom hroma prostire se do polovine bočnih stranica tableta, dok je druga polovina nešto drugo. Materijal koji ostavlja najbolji utisak je metal koji se prostire većom površinom zadnje strane, a pozadi u vidu dve bele trake na vrhu i dnu tu je i plastika sa imitacijom kože, što deluje sasvim lepo, kako na oko tako i na dodir.
Još jedna stvar po kojoj je Tesla H7 sličan 785 modelu jeste verzija Androida sa kojom dolazi. Reč je o starijem Jelly Bean-u 4.2.2, što nije baš logično, obzirom da primetno jeftiniji i inferiorniji L7 poseduje svežiji Android KitKat 4.4.2. Koji god da je motiv iza uključivanja starije verzije, situacija sa interfejsom nas raduje, pošto se baš kao i kod ostalih Tesla modela na tabletu nalazi AOSP verzija ROM-a sa Google Stock izgledom, koji je svima poznat.

Tesla H7 je sasvim lagan i prilično kompaktan 7-inčni tablet, a uz to je i poprilično tanak i kvalitetno izrađen sa metalom na pozadini, te je izuzetno ugodan za držanje i korišćenje. Ova dijagonala tableta je bez sumnje najpogodnija za nošenje, a pošto je samo 106mm širok, veoma je pogodan za korišćenje jednom rukom, zapravo, ovo je jedan od najužih 7-inčnih tableta koje smo koristili.

Panel je IPS tipa, što u današnje vreme svakako nije retkost čak ni kod najjeftinijih uređaja, ali ono što je najviše interesantno kod H7 modela je visoka 1920 x 1200 rezolucija. Prikaz je dakle veoma oštar, čitavih 323 piksela po inču, baš kao Google Nexus 7 2013 model.
Zvučnici (ili bolje reći zvučnik) kod prethodna dva Tesla tableta nisu bili jača strana, a ništa bolja situacija nije ni kod H7 modela. Prilično jednoličan zvuk, kreštav i neprirodan, solidne jačine, ali sveukupno tu je tek da završava posao, ništa specijalno se ne može reći za njega.

Na slušalicama je mnogo bolji, na maksimalnoj jačini ne previše glasan, ali svejedno solidnog kvaliteta. 5MP zadnja kamera takođe nije ništa posebno, njen kvalitet je tu tek da zabeleži fotografije koje mogu biti upotrebljive, sa ne tako dobrim nivoom detalja ili oštrinom.

720p video je dosta mutan i beleži se samo u 24FPS-a, pa snimak sveukupnu ne ostavlja dobar utisak. Beleži se u 3GP formatu i ima Bitrate od 6.4 Mbps.
Za kraj ostavljamo oblast u kojoj nas je Tesla H7 najviše razočarao, a to je autonomija baterije. Njen kapacitet od 2900 mAh je jednostavno previše nizak. To je kapacitet koji se očekuje na smartfonu dijagonale oko 5 inča, ali to nikako nije dovoljno za jedan 7-inčni tablet sa ovako visokom 1920 x 1200 rezolucijom. Dodajte na to i ne tako slabog potrošača u vidu Z2580 čipseta, i rezultat je jasan.

Tesla H7 je sasvim lagan i prilično kompaktan 7-inčni tablet, a uz to je i poprilično tanak i kvalitetno izrađen sa metalom na pozadini, te je izuzetno ugodan za držanje i korišćenje.

Naši finalni utisci ukazuju na to da je Tesla H7 pored svojih par nedostataka ipak tablet koji nudi puno za cenu koja mu je dodeljena...

Kompletan tekst pročitajte na portalu Benchmark.rs.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: