Šta „izvori“ imaju da kažu o usponu Sundara Pičaja

Google je uprvao sproveo velike menadžerske promene koje će omogućiti izvršnom direktoru kompanije Leriju Pejdžu da se pozabavi „širom slikom“, dok će Sundar Pičaj, zadužen za Android i Chrome, sada brinuti o skoro svim proizvodima kompanije.

Tehnopolis

Izvor: Businessinsider

Utorak, 28.10.2014.

15:54

Default images

U osnovi, Pičaj će biti drugi najvažniji čovek u lancu komandovanja u kompaniji i koji će nadgledati sve Google proizvode.

U dokumentu koji je poslao zaposlenima, Pejdž naglašava da Sundar poseduje neverovatnu sposobnost da vidi šta nas očekuje i mobilizuje timove oko super važnih stvari.

Međutim, Pejdž nije jedini koji ima visoko mišljenje o Pičaju. Business Insider pričao je velikim brojem izvora bliskih kompaniji kako bi dobio njihove reakcije na novonastale promene u Googleu. Evo šta su oni rekli:

- Svi koji su pričali za Business Insider naglasili su da je Pičaj izuzetno empatičan, i da mu je zaista stalo do ljudi. Jedan bivši zaposleni rekao je da je prilikom odlaska iz Googlea kako bi radio na sopstvenom projektu od Pičaja dobio svu moguću pomoć.

- Pičaj je takođe poznat po tome što pravi neverovatne timove. Sudeći po jednom bivšem Googleru „on promoviše zaista dobre ljude, a ne po političkoj liniji ili oportuniste“.

- Za razliku od drugih direktora, Pičaj „sa velikom gracioznošću sprovodi politiku kompanije koja je velika kao Google“.

- Još jedan bivši Googler, koji se kompaniji pridružio godinu dana pre Pičaja , tvrdi da uprkos tome što je od samog početka bio pametan i sposoban, niko nije očekivao da će završiti kao drugi čovek kompanije.

- Pičaj se fokusira na kvalitetan rad i rezultate umesto samo na proizvode koji se ističu i izdvajaju.

- Nisu svi oduševljeni ovim promenama. Veliki broj starijih menadžera seća ga se kao mladog člana u znatno manjoj ulozi, tvrdi jedan izvor. Za mnoge veterane biće prilično teško da se naviknu da odgovaraju osobi koja je bila četiri nivoa ispod njih.

- Jedan izvor podelio je priču koja se desila pre 8 meseci i koja pokazuje kako je Pičaj mogao interpretira Pejdžove želje. U pitanju je bio sastanak sa velikim brojem menadžera i potpredsednika koji su diskutovali o tajnim projektima. U jednom trenutku ušao je Pejdž i počeo da priča o apstraktnim konceptima i velikim idejama koje nisu bile u vezi sa postojećim planovima predstavljajući aspekte koje timovi nisu očekivali. Svi su bili šokirani nakon što je Pejdž posle toga bez ijednog pitanja napustio prostoriju. Ubrzo potom, ušao je Pičaj i sve lepo razložio – „Pričao sam sa Lerijem, i misilm da je ovo ono šta on hoće...“. Nakon tog sastanka, Pičaj se kretao od tima do tima i pomagao im da shvate kako svi zajedno mogu da napreduju. S obzirom na sposobnost interpretacije Lerijevih želja, i koordinaciju među timovima, Pičaj je već možda bio u novoj ulozi i pre nego što mu je ona i zvanično data.

- Jedan od bivših zaposlenih u kompaniji smatra da „briga o Leriju“ predstavlja jednu od Pičajevih najvećih veština. Jedna od najvećih razlika između njih dvojice jeste Lerijeva tendencija da uvek govori „ne“, dok Pičaj uvek govori „da“. Pičaj je neverovatan po sposobnosti da uvek pronalazi kompromis između timova, ali njegova menadžerska tehnika sada će biti stavljena na test s obzirom na to da će morati da donosi odluke koje možda neće odgovarati svima.

- Umesto da se ponaša kao većina menadžera koji vole da drže glavnu reč, Pičaj uglavnom sedi u pozadini i sluša. Tek kada su svi rekli šta imaju, Pičaj bi predstavio ideju koja bi odgovarala svima.

- Pičaj bi na neki način takođe trebalo da bude novi Erik Šmit, s tim što će biti ispod Pejdža, a ne iznad. Pejdž je voleo Šmita zbog toga što se on bavio onim aspektima vođenja kompanije koji njemu nisu bili interesantni.

- Nekoliko bivših zaposlenih izjavilo je da im je odluka da se unapredi Pičaj vratila veru u Pejdža, ali i budućnost kompanije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: