Zašto IT kompanije toliko ozbiljno shvataju 1. april?

Google je na današnji dan izbacio preko 14 prvoaprilskih šala. Međutim, on nije jedini koji ozbiljno shvata 1. april. Tu su još Microsoft, Twitter, LinkedIn, Nokia, Samsung i mnogi drugi. Međutim, zašto je ovaj dan toliko važan za IT kompanije?

Tehnopolis

Izvor: Mashable

Utorak, 01.04.2014.

20:30

Default images

Kada je Google u pitanju, ovo „glupiranje“ počelo je 2000. godine kada je kompanija predstavila šašave error poruke tipa – „Error 006: Upit nije jasan. Skinite šešir, naočari i cipele i probajte ponovo“.

Ovakav pristup išao je u korist kompaniji. Svaki put kada se Google nađe u nezgodnoj situaciji u vezi sa privatnošću korisnika ili njihovoj bezbednosti, ovakva razigranost donekle poništava efekat besa javnost. To je kao da se ljutimo na plišanog medu.

Druge kompanije pažljivo su pratile šta Google radi i beležile. Iako ne postoji kompanija koja više deli ljude od Microsofta, on je ipak zahvaljujući brojnim parodijama na sopstveni račun uspeo da razoruža one koji ga mrze. Ovogodišnja prvoaprilska šala uključuje povratak Clippyja, male spajalice iz Office paketa. Ovaj potez sasvim sigurno će generisati više pozitivnih reakcija korisnika od bilo kakve milionske reklame.

I dok je prisustvo dobrog duha očigledno, prvoaprilske šale predstavljaju i dobru reklamu.

Međutim, nisu svi preterano raspoloženi da na glavu stave klovnovski šešir. Među kompanijama koje su se klonile ovakvog „ludiranja“ su IBM i Apple, dva pripadnika stare garde kojima je ovakav pristup bio čudan i neprimeren.

I iako je Apple osnovan 1. aprila, kompanija nije previše raspoložena da slavi ovaj dan.

Ovo ne znači da Apple nema smisao za humor, ali on uglavnom uključuje šalu na račun utegnutog PC korisnika. Kao brend, Apple je alergičan na parodiju na sopstveni račun. Njegov humor izvire iz superiornosti.

Poređenja radi, Googleov humor baziran je na apsurdu. Šale su uvek komentar na istraživanje i razvijanje novih proizvoda a poruka je prosta: „Toliko samo šašavi i zaluđeni tehnologijom da ponekada zaboravljamo kako ona zapravo može da se koristi u pravom životu“.

Međutim, u ovom trenutku, fanovi uživaju u Googleovim šalama, ali na duže staze ovo može biti loša strategija, smatra Džin Grabovski, analitičar PR firme Levick.

„Ovakve šale ne bi trebalo da napuštaju zidove kompanije. Kada postanu javne, ljudi ih mogu pogrešno protumačiti kao neprimerene. Kako kompanije budu sazrevale i postajale sve veće, biće i manje ovakvih šala“, dodaje Grabovski.

Sa druge strane, Hejs Rot koji je zadužen za marketing u kompaniji Landor Associates, smatra da vrlo često želimo da vidimo i ljudsku strane kompanija, a to može biti prilično teško za IT kompaniju.

Međutim, čini se da se kod mnogih taj gard spušta 1. aprila.

Foto: Image courtesy of arztsamui / FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

17 h

Podeli: