Ko nas prati na društvenim mrežama?

Jedna američka kompanija tajno je razvila proizvod koji analizira podatke koje društvene mreže tajno skladište radi praćenja korisnika i predviđanja njihovih daljih koraka i interesovanja.

Tehnopolis

Izvor: B92

Ponedeljak, 11.02.2013.

19:54

Default images

Raytheon multinacionalna kompanija koja stoji iza RIOT-a (Rapid Information Overlay Technology) inače se bavi bezbednošću i može prikupiti ogromnu količinu podataka o ljudima sa sajtova poput Facebooka, Twittera i Foursquare.

Ipak, iz ove firme tvrde da RIOT neće biti prodavan ni jednom klijentu.

Tehnologija je, međutim, poznata američkoj vladi, budući da je deo zajedničkog istraživanja u cilju ojačavanja sistema nacionalne odbrane.

Moć RIOT sistema nudi redak uvid u kontroverzne tehnike bezbednosnih agencija i u isto vreme podiže svest o narušavanju privatnosti civilnog stanovništva.

Sofisticirana tehnologija demostrira kako savremene tehnologije i mreže mogu da se okrenu protiv korisnika.

Upotrebom Riota, moguće je dobiti sažetak celog života neke osobe, njenih prijatelja, mesta koje posećuju uz samo nekoliko “klikova”.

U video snimku objavljenom u britanskom Guardianu Brajan Urh, “glavni istražitelj” te firme objašnjava da fotografije koje korisnici postavljaju na društvene mreže mogu dati mnogo informacija o njima.

Riot ne samo da prepoznaje osobe na njima, nego i lokaciju gde su napravljene.

“Pratićemo jednog od naših zaposlenih”, kaže Urh u snimku, pre nego što prikaže fotografije izvesnog “Nika”, jednog od zaposlenih u Raytheon kompaniji.

Uz pomoć informacija prikupljenih na njegovim profilima na društvenim mrežama, Urh ubrzo saznaje da Nik često posećuje Nacionalni park Vašington.

Uz to Riot može prikazati razgranati dijagram veza i odnosa među pojedincima prema tome s kim komuniciraju na Twitteru, a prema Foursquare mreži i gde se najčešće nalaze.

Video prikazuje Nika koji objavljuje redovno svoju lokaciju na toj mreži, posećuje teretanu u šest sati svakog dana u nedelji, a Urh konstatuje:

“Ako biste ikada hteli da se dokopate Nika ili možda njegovog laptopa, možda bi trebalo da budete u teretani ponedeljkom u šest sati”.

Prikupljanje informacija sa sajtova za potrebe “čuvara zakona” smatra se legalnim u većini zemalja.

U februaru prošle godine, na primer, američki Federalni istražni biro razvio je aplikaciju za praćenje “loših pojedinaca i grupa”.

Raytheon nije želeo da ovaj video izađe u javnost pod izgovorom da otkriva koncept proizvoda koji još nije prodat ni jednom klijentu.

Džered Adams, predstavnik za odnose s javnošću ove kompanije, rekao je u mejlu za Guardian: “Riot je veliki sistem za analizu podataka na kom trenutno radimo u saradnji sa državnim laboratorijama i komercijalnim partnerima kako bismo pomogli da se gomile podataka pretvore u korisne informacije za očuvanje nacionalne bezbednosti”.

U aprilu prošle godine Riot je trebalo da bude predstavljen američkoj vladi gde je naveden u kategoriji “veliki podaci – analiza, algoritmi”.

Prema izveštajima objavljenim u Odeljenju za trgovinu SAD vlade, tehnologija je navedena pod “EAR99” regulativu o izvozu, što znači da “može biti izvezena bez licence na većinu destinacija i pod većinom okolnosti”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

25 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: