Vrhunska video tehnologija dolazi iz Niša

MotionDSP, američka kompanija koja razvija nove video tehnologije, ovog vikenda je privukla pažnju biznis sekcije New York Times-a. U nedeljnom izdanju renomiranog časopisa je kao novitet predstavljen vReveal, program za obradu video materijala, koji je MotionDSP po prvi put ponudio individualnim korisnicima nakon više godina uspesnog razvoja softvera za profesionalno tržiste.

Toni Kostadinov

Tehnopolis

Izvor: B92

Utorak, 30.06.2009.

16:52

Default images

Ova vest se verovatno ne bi razlikovala od ostalih priča o uspehu kompanija iz kalifornijske silikonske doline da ona nema jedinstveno srpski DNK. Naime, jedan od osnivača MotionDSP-a je Nikola Božinović, doktor elektrotehnike sa Bostonskog univerziteta i rođeni Nišlija. Nakon završenih studija u Bostonu, Nikola je 2006-te u San Francisku osnovao kompaniju baziranu na rezultatima svojih istraživanja i započeo saradnju sa par kolega iz studentskih dana u Nišu. Tri godine kasnije, srpski ogranak MotionDSP-a broji 14 ljudi, koji čine kompletan razvojni i tehnički deo američke kompanije. Nišlije su u potpunosti zaslužne za sve aspekte realizacije softvera, a za njihovu tehnologiju i proizvode zainteresovane su mnogobrojne kompanije i institucije širom sveta.

Glavna inovacija srpskog tima na dva kontinenta je jedinstvena video tehnologija koja drastično popravlja kvalitet videa kroz poboljšanje rezolucije, uklanjanje šuma, i stabilizaciju slike. Softver koji MotionDSP distribuira namenjen je kako profesionalcima (sistemi obezbeđenja, vojska, policija) tako i običnim korisnicima.

Ova tehnologija je privukla investiciju najvećeg svetskog proizvođača grafičkih kartica (NVIDIA), omogućila partnerstvo sa najvećim svetskim prozvođačem kompjuterskih čipova (Intel), i skrenula pažnju kompanija kao što su Microsoft, Google, i Boeing. Među korisnicima softvera, osim velikog broja individualnih korisnika, nalaze se i elitni američki univerziteti, vlada SAD, Skotland Jard (Scottland Yard), i mnogobrojne forenzičke laboratorije širom sveta.

Model kompanije sa poslovnim sedištem u Americi a tehničkim delom u Srbiji sa sobom nosi mnoge specifičnosti. "Svakodnevni rad sa ekipom u Srbiji i njegovo usklađivanje sa ritmom poslovnog života američke zapadne obale predstavljaju veliki izazov, neretko i zbog velike vremenske razlike. Na kraju dana, i pored svih prepreka koje ovakav rad na daljinu predstavlja, preovlađuje osecanje ponosa i zadovoljstva zbog rada sa izuzetnim ljudima u Srbiji", kaze Nikola Božinović. "Činjenica, da je naš tim uspeo da postigne ono sto nije pošlo za rukom velikim laboratorijama sa praktično neogranicenim resursima, govori o potencijalu koji imamo, ali u Srbiji to retko kad ispliva na površinu."

U moru sumornih vesti o odlivu srpske pameti, o Srbiji kao zemlji koja nudi jeftin, ali ne i kvalifikovan ljudski potencijal, primer kompanije MotionDSP je mogući model za uspeh u budućnosti.

"Na državi je da stvori uslove i ambijent za lakše ostvarivanje ovakvih veza u budućnosti, ali najveci značaj ipak ima lična inicijativa", ocenjuje Božinović. "Sasvim je očekivano da mladi i talentovani ljudi i u narednom periodu nastave da odlaze u svet u potrazi za profesionalnom afirmacijom. Ono što je potrebno je čvršća povratna sprega sa Srbijom nakon završetka studija ili prvog zapošljenja. Svaka ovakva veza ima potencijal za višestruko pozitivan efekat na ekonomsko i industrijsko stanje Srbije."

Ostaje da se nadamo novim izveštajima o sličnim uspesima, kao i nastanku zdravog ambijenta u kome “dolivanje” pameti, tehnologije, i poslova u Srbiju nije izuzetak već pravilo.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: