"Psihički me je zlostavljao tri godine, ali ni sada ga ne bih prijavila"

Melisa Kit je tri godine bila izložena psihičkom maltretiranju od strane njenog dečka, ali i dalje smatra da pravni sistem ne bi trebalo da se meša u to.

Izvor: B92

Petak, 22.08.2014.

11:21

Default images

Prvi problemi počeli su jedne večeri kada je Melisu probudi dečko urlajući na nju nekoliko minuta bez prestanka jer je proizvodila zvukove dok je spavala koji su ga nervirali.

"Stalno je menjao raspoloženja i glavni krivac za sve sam mu bila ja“, kaže Melisa.

„Njegovo ponašanja kroz našu trogodišnju vezu vrlo je lako moglo da uništi čitav moj život, a za to vreme sam i igubila svoje samopoštovanje“, kaže Melisa i dodaje da bi svi pomislili kako bi bilo normalno da se ona složi sa činjenicom da negde u zakonu postoji kazna za emocionalno zlostavljanje.

"Neko vreme sam mislila da psihičko zlostavljanje treba da se izjednači sa zastrašivanjem, ali vremenom sam shvatila da bi kriminalizacija ovakvog ponašanja imala loše posledice po obe strane.“

Melisa smatra da se nikada ne bi oporavila od toga kada bi se pravni sistem umešao u njen privatan život.

"Na kraju sam se sama oporavila od toga i preuzela kontrolu nad svojim životom.“

Na početku veze, Melisin dečko je bio sve što je ona želela, ali kada su otputovali na prvi zajednički odmor neke stvari su počele da izlaze na svetlost dana.

"Jedne večeri vikao je na mene jer sam izašla iz automobila pre njega jer on smatra da nikada ne bi trebalo da idem ispred njega. Spakovala sam stvari želeći da odem, ali on je molio da mu oprostim, što sam na kraju i uradila.“

Međutim, ovakvo ponašanje se nastavilo pa je Melisin dečko proveravao njen mobilni telefon kako bi bio siguran da se ne viđa sa nekim drugim. Čak ju je jedno veče izbacio iz stana jer joj je telefon zvonio dok su bili u krevetu.

Nikada nije smela da mu se suprotstavi, a on je kontrolisao svaki aspekt njenog života. Melisa je postala neka druga osoba koja se za to vreme udaljila od svoje porodice i prijatelja koji su je savetovali da ga ostavi.

Bila ubeđena da neće moći da živi bez njega pa joj je bilo jako teško da donese takvu odluku.

Nikada nije podigao ruku na nju, sem što je dosta puta sedela na stolici i slušala njegova predavanja. Jednom prilikom je bacio telefon na nju kada je pustila CD Britni Spirs.

"Dok se to dešavalo nikada nisam mislila da je prešao granicu zakona. Morala sam da preuzmem odgovornost i sama okončam tu vezu“, tvrdi Melisa.

Ona smatra da u tim situacijama žene moraju da povrate kontrolu, a ne da je opet daju nekom drugom, misleći na policiju koju je želela da pozove nekoliko puta, ali na kraju nikada to nije učinila.

"Da se policija umešala u sve ovo mislim da se nikada ne bih osećala ovako ponosno na samu sebe. Tako sam povratila samopoštovanje i naterala sebe da ostavim tog čoveka“, rekla je.

"Da ga je policija odmah uhapsila zbog psihičkog maltretiranja nikada ne bih naučila sve što jesam i otrčala bih u ruke drugom čoveku koji bi me isto tretirao“, smatra Melisa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: