Đelić: Više novca za Rome

U budžetu za narednu godinu planirano deset puta više novca za unapređenje položaja Roma u Srbiji, rekao Božidar Đelić.

Info

Izvor: B92

Utorak, 11.11.2008.

23:36

Default images

Potpredsednik Vlade Srbije Božidar Đelić izjavio je večeras u Nišu da je u budžetu za narednu godinu planirano deset puta više novca za unapređenje položaja Roma u Srbiji.

"Srbija je krenula sa 120 miliona dinara, a već za narednu godinu planirani iznos je 1,1 milijarda dinara namenskih sredstava", rekao je Đelić u Nišu gde se održava javna rasprava Nacrta strategije za unapređenje položaja Roma.

Đelić koji je i predsednik Saveta za unapređenje položaja Roma i sprovođenje Dekade Roma kojom Srbija predsedava, rekao je da su sredstva predviđena za obrazovanje, stanovanje i zapošljavanje Roma.

Potpredsednik srpske vlade je kazao da je edukacija najbolji način za smanjenje siromaštva i ukidanje diskriminacije Roma.

Đelić je izrazio nadu da će sa Evropskom bankom biti postignut dogovor o obezbeđivanju zajma od nekoliko desetina miliona evra za poboljšanje uslova stanovanja svih Roma u Srbiji, jer se procenjuje da dve trećine Roma živi u nehigijenskim uslovima.

Na pitanje da li će Romima na jugu Srbije biti omogućen besplatan upis u matične knjige kao što je slučaj u Vojvodini, Đelić je odgovorio da se o tome razmišlja, ali i da postoje veliki problemi u obezbeđivanju svih potrebnih dokumenata za pripadnike romske
zajednice koje oni do sada nisu posedovali.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: