Francuska: Loša zatvorska politika

Komesar Saveta Evrope (SE) za ljudska prava Tomas Hamarberg izjavio je da francuska zatvorska politika i imigraciona politika ugrožava ljudska prava.

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 20.11.2008.

17:08

Default images

Predstavljajući svoj izveštaj o Francuskoj, komesar SE je identifikovao probleme koji se odnose na uslove u zatvorima, preventivno pritvaranje i pravosudne mere prema maloletnicima i migrantima.

Hamarberg je kritikovao "nedopustive uslove života u kojima se nalaze mnogi zatvorenici u prenatrpanim zatvorima, bez privatnosti, u dotrajalim objektima i sa nezadovoljavajućim nivoom higijene".

On je istakao da je veliki broj samoubistava u francuskim zatvorima "simptom strukturalnih propusta u zatvorskom sistemu".

Komesar SE je pozvao francuske vlasti da brzo reše ove probleme, naglašavajući da "predložene izmene zakona o zatvorima ne smeju da ignorišu poštovanje osnovnih prava zatvorenika".

Potrebna su "efikasnija rešenja i finansijska sredstva kako bi se popravili materijalni uslovi i briga o onima koji pate od mentalnih poremećaja", navodi se u izveštaju.

Hamarberg je izrazio i zabrinutost zbog rizika od arbitrarnih odluka kada je reč o preventivno, pritvaranju.

"Opasnost, koja je razlog zašto se traži preventivno pritvaranje, nije jasan pravni ili naučni koncept. U nekim slučajevima potrebno je primeniti oštre mere kako bi se zaštitilo društvo, ali one ne treba da postanu rutinske", poručio je on.

Komesar SE za ljudska prava je izrazio i zabrinutost zbog strogih mera koje su u pravnom sistemu predviđene za maloletnike.

"Problem maloletničke delikvencije neće biti rešen nametanjem još oštrijih kazni", upozorio je on, dodavši da bi naglasak trebalo da bude na obrazovanju, a ne na kažnjavanju.

Hamarberg je ocenio i da francuska imigraciona politika, sa godišnjim kvotama ilegalnih imigranata koji treba da budu proterani iz zemlje, predstavlja rizik za kršenje ljudskih prava.

"Migranti nisu brojevi i čak i oni bez boravišne dozvole imaju ljudska prava. Mnogi od njih su doprineli razvoju zemlje i zaslužuju humani tretman", istakao je on.

Komesar SE je poručio francuskim vlastima da prekinu sa hapšenjima ilegalnih imigranata u školskim sredinama ili policijskim stanicama. On je rekao da se onima koji su zadržani na granici ili u prihvatnim centrima mora dati dovoljno vremena da popune zahteve za azil u pristojnim životnim uslovima.

Izveštaj govori i o položaju Roma. Francuskim vlastima je poručeno da je potrebno da se garantuje poštovanje njihovog dostojanstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: