Projekat "Južni tok"

Vladimir Putin i Romano Prodi razgovarali o daljoj realizaciji energetskog projekta "Južni tok".

Info

Izvor: B92

Četvrtak, 28.06.2007.

16:20

Default images

Ruski predsednik Vladimir Putin i italijanski premijer Romano Prodi razgovarali su telefonom o daljoj realizaciji energetskog projekta "Južni tok" u kome učestvuju obe zemlje, objavljeno je danas u Moskvi.

Kako je saopštila pres služba Kremlja, u centru pažnje razgovora bili su konkretni planovi za izgradnju gasovoda "Južni tok" kojim bi se prirodni gas transportovao iz Rusije, preko Crnog mora i teritorije Bugarske i Grčke, do krajnjih kupaca u Italiji.

Memorandum o izgradnji tog gasovoda Rusija i Italija su potpisale 23. juna u Rimu.

Prema tom dokumentu ukupna dužina cevovoda po dnu Crnog mora biče oko 900 kilometara.

Regionalni gasovod će imati kapacitet od 30 milijardi kubnih metara gasa godišnje.

Konačnu maršrutu tog energetskog projekta utvrdiće eksperti iz sve tri zemlje.

Bugarska i Grčka su svoj pristanak da se priključe realizaciji projekta "Južni tok" dale tokom prošlonedeljnog Energetskog samita u Zagrebu i kasnije prilikom zasedanja zemalja Crnomorske ekonomske saradnje u Istanbulu.

Tokom razgovora ruski predsednik i italijanski premijer su ukazali da realizacija projekta "Južni tok" ima "veliki značaj kako na dvostranom tako i na regionalnom planu, a i šire, za osiguranje opšteevropske energetske bezbednosti".

Rusija i Italija su spremne da u najskorije vreme počnu praktične radove na realizaciji tog projekta, prenela je agencija Prajm-Tas saopštenje pres službe Kremlja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: