Jokić – nasleđe Darka Miličića i drugačiji put

Li Dženkins, novinar Sports Ilustrejteda, napisao je neverovatnu priču o životu trojice braće iz Sombora i sudbinske povezanosti Nikole Jokića i Darka Miličića.

Izvor: ÐN

Četvrtak, 09.02.2017.

14:20

Jokić – nasleđe Darka Miličića i drugačiji put
Foto: Getty Images

U leto 2004. godine Darko Miličić pozvao je prijatelja iz Srbije u svoj apartman u predgrađu Detroita.

Miličića su Pistonsi draftovali prethodne godine – bio je drugi pik, ispred Karmela Entonija, Krisa Boša i Dvejna Vejda, ali je njegova ruki sezona bila razočaravajuća. Iako je Detroit osvojio šampionski prsten, 213 centimetara visoki centar nije se snašao u ekipi, prosečno je beležio 1,4 poena za 4,7 minuta po utakmici. Imao je problem da se uklopi sa saigračima, pa je zbog toga ostao u kontaktu sa onima sa kojima je igrao ranije, uključujući i Nemanju Jokića. Jokić, koji je igrao sa Miličićem u srpskim klubovima otkad su imali po 16 godina, bio je zainteresovan da dođe u Sjedinjene Države kako bi igrao koledž košarku.

Prihvatio je stipendiju Detroit Mersija delom i zbog Miličića – živeo je u njegovom imanju u Ročester hilsu, ulicu udaljenog od mesta gde je živeo Tajšon Prins. Imao je pristup Miličićevom voznom parku, bio redovan na utakmicama Pistonsa.

„Živeo sam život NBA igrača. Pravio sam najbolje žurke u njegovoj kući“, otkrio je Jokić.

Svedočio je tome kada je Miličić kupio drugu kuću u Detroitu, potom i jahtu, igračaka je bilo u izobilju. Zabava je trajala godinu i po dana, dok Darko nije trejdovan u Orlando, a Jokić bio primoran da ode u dom.

Tri godine je sedeo na klupi Detroit Mersija, potom je prešao na Si Vi Post u Long Ajlendu i potpisao za Skrenton Vajkls-Ber Stimerse, koji su bili u usponu u košarkaškoj Premijer ligi.

„Pravio sam greške. Kada sam bio mlad, košarka nije bila prioritet. Izlasci, zabava, pijanstva, devojke – to mi je bilo na prvom mestu. Sam sam donosio odluke – ’danas neću da idem na trening’. Nedostajala mi je podrška porodice“.

Kompletan tekst pročitajte u našoj rubrici TEME.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

16 h

Podeli: