Šleku etapa, Evans u žutom

Biciklista Sakso Banka Endi Šlek trijumfovao je na osmoj etapi 97. izdanja trke „Tur d’Frans“, dok je Australijanac Kadel Evans preuzeo žutu majicu.

Izvor: JT

Nedelja, 11.07.2010.

18:21

Default images

Šlek je etapu dugu 189 kilometara, voženu od Station de Rusea do Mirsin-Avorijasa kompletirao 4:54:11 sata, ispred vozača Euskaltel-Euskadija Samjuela Sančesa Gonsalesa.

Evans je kroz cilj prošao šesti sa deset sekundi zaostatka u odnosu na vodeći dvojac i to mu je bilo dovoljno da preuzme vođstvo u generalnom plasmanu i sada ima 20 sekundi bolje prolazno vreme od Šleka.

Ovo je moja prva pobeda ove sezone i osećaj je fantastičan. Uvek sam želeo da napadnem u planinama, ali taktika nije bila takva da ostvarim to sada sve dok se nije situacija tako odvila i uradio sam ono šta sam morao. Želim žutu majicu i u odličnoj sam poziciji sada iza Evansa. Moram da se zahvalim svom timu za pomoć i podršku kakvu su mi dali“, rekao je Šlek.

Isto prolazno vreme kao Evans na etapi imao je i aktuelni šampion Alberto Kontador, koji sada zauzima treće mesto u plasmanu, sa jednim minutom zaostatka u odnosu na Australijanca. S druge strane prvu pravu planinsku etapu na ovogodišnjem „Turu“ obeležili su padovi rekordera po broju trijumfa Lensa Armstronga, koji je izgubio 11 minuta i 45 sekundi tokom dana.
Beta
Amerikanac, vođa tima RadioŠek, je prvi put pao već posle deset kilometara zbog incidenta unutar pelotona, a ubrzo se desio i drugi pad kada je zakačio ivičnjak. Uz pomoć timskih kolega Armstrong je uspeo da se približi glavnoj grupi, ali zbog ritma koji su nametnuli vozači Astane zbog Kontadora, on je izgubio priključak.

Kada je već imao zaostatak od jednog minuta u odnosu na grupu Armstronga je usporio još jedan incident kada je Egoi Martines iz Eskaltel-Euskadija pao, a tada su ujedno njegove nade za dolazak do novog podijuma na „Turu“ završene.

Ispred Armstronga kroz cilj je prošao domaći vozač Silvan Šavanel, u čijem posedu se nalazila žuta majica do nedelje. Biciklista Kvik Stepa je tako pao na 32. mesto u generalnom plasmanu, dok je Amerikanac 39, sa 13 minuta i 26 sekundi slabijim prolaznim vremenom od Evansa.

Na „Turu“ je u ponedeljak slobodan dan, a najprestižnija biciklistička trka se nastavlja u utorak 204,5 kilometra dugom etapom od Mirsin-Avorijasa do Sent Žan de Morijena.

Rezultati osme etape (Station de Ruse do Mirsin-Avorijas):
1. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank 4:54:11
2. Samjuel Sančes Gonsales (Španija) Euskaltel-Euskadi isto vreme
3. Robert Gesnik (Holandija) Rabobank + 0:10
4. Roman Krojcinger (Češka) Likvigas + 0:10
5. Alberto Kontador (Španija) Astana + 0:10
6. Kadel Evans (Australija) BMC + 0:10
7. Jurgen Van Den Brek (Belgija) Omega Farma-Loto + 0:10
8. Livaj Lajphajmer (SAD) RadioŠek + 0:10
9. Ivan Baso (Italija) Likvigas + 0:10
10. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 0:10

Generalni plasman:
1. Kadel Evans (Australija) BMC 37:57:09
2. Endi Šlek (Luksemburg) Sakso Bank + 0:20
3. Alberto Kontador (Španija) Astana + 1:01
4. Jurgen Van Den Brek (Belgija) Omega Farma-Loto + 1:03
5. Denis Menjšov (Rusija) Rabobank + 1:10
6. Rajder Hesjedal (Kanada) Garmin + 1:11

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

1 d

Svet

Kina i Francuska se dogovorile: "Dozvolićemo"

Kina će dozvoliti uvoz proteinske hrane svinjskog porekla iz Francuske, kao i uvoz svinjskih iznutrica iz te evropske zemlje, navodi se u današnjim odvojenim saopštenjima kineske carine i francuskog ministarstva poljoprivrede.

19:05

7.5.2024.

1 d

Podeli: