F1: Briatore demantuje mlađeg Pikea

Izgleda da F1 ne može bez skandala ni u 2009. godini. Novi problemi potresaju sedište FIA i ekipe Renoa, iako se ceo incident dogodio još u prošloj sezoni.

Izvor: B92

Petak, 11.09.2009.

11:31

Default images

Nedavno otpušteni vozač Renoa Nelson Pike je junior pokrenuo lavinu optužbi da mu je ekipa na trci za Veliku nagradu Singapura naredila da udari u zid i tako pomogne klupskom kolegi Fernandu Alonsu da dođe do pobede. Slušanje u Parizu je zakazano za 21. septembar, ali je tek sada na površinu isplivalo ko je pokrenuo ceo slučaj i prijavio francusku ekipu.

Kao što se u prvi mah činilo to je uradio Nelson Pike Senior, koji je navodno je prijavio slučaj istog dana kada je njegov sin dobio otkaz u Renou. Prema rečima bivšeg trostrukog šampiona Formule 1, njegovom sinu instrukcije da se zakuca u zid u 17. krivini dali su lično Briatore i glavni inženjer francuske ekipe Pet Simonds. Njih dvojica su, prema rečima Brazilca, to naložili jer u tom delu staze nije bilo kranova koji bi uklonili bolid, što je automatski značilo da će na stazu morati da izađe "sejfti kar". Mlađi Pike rekao je da je bespogovorno pristao na to, jer bi tako osigurao i ugovor za 2009. godinu sa francuskom ekipom.

Briatore i Simonds optužbe su odbacili, a šef inženjera rekao je na sastanku da je Pike bio taj koji je spomenuo moguću “diverziju”, ali da se nije otišlo dalje od razgovora. Posle deset trka u ovogodišnjem šampionatu mlađem Pikeu je uručen otkaz, dok je na njegovo mesto doveden Francuz Roman Grožan.

U zamenu za istinu mlađem Pikeu je predsednik Svetske automobilske federacije (FIA) Maks Mozli ponudio imunitet u slučaju sprovođenja istrage. Isti dogovor sa FIA su imali vozači Meklaren Mercedesa 2007. godine kada je britanska ekipa bila umešana u špijunsku aferu zbog koje je kažnjena novčano, ali i oduzimanjem plasmana u konkurenciji konstruktora.

"Pikeu je rečeno da ako kaže istinu protiv njega neće biti pokrenut individualni postupak", rekao je Mozli novinarima u Monci, pred trku za Veliku nagradu Italije.

Da li je u pitanju zaista zavera ili ucena uvređenog vozača, znaće se za desetak dana, tačno pre ovogodišnje trke za Veliku nagradu Singapura, koja se vozi 27. septembra.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: