Osvojili su sve, ali 'ušatog' ne

Sportski fanatici širom sveta često kao glavni argument u diskusiji ko zavređuje zvanje 'besmrtnika' i 'žive legende' svog sporta navode broj osvojenih trofeja.

Izvor: B92

Petak, 27.03.2015.

11:31

Default images
Beta/AP Photo

To je ono što u stvari i pravi razliku između samih velikana i svrstava ih na zasluženo mesto u istoriji. Naravno, bez ulaženja u lične afinitete, kvalitete i 'suvo' znanje pojedinca – jer znate onu za “statistiku i bikini”.

Bez imalo sumnje, daleko najvredniji trofej u svetu fudbala jeste onaj koji su podigli Nemci prošlog jula – kada su postali prvaci sveta, dok je u klupskom fudbalu ekvivalent pehar namenjen prvaku Evrope. A, upravo me je ‘ušati’ pehar i naveo, najpre na priču sa Vladimirom Novakovićem, a zatim i na pravljenje liste velikih majstora ove igre – onih koji nikada nisu dobili priliku da ga podignu visoko iznad glave.

Prva Liga šampiona (prvobitno Kup šampiona) odigrana je 1955. godine, a igrači Real Madrida bili su prvi koji su ostvarili konačni trijumf. Šest decenija kasnije, 22 kluba iz deset različitih zemalja mogu da se pohvale osvajanjem najvrednijeg klupskog trofeja. Daleko najuspešniji je 'Kraljevski klub' sa deset trofeja, Milan tri manje, Bajern iz Minhena i Liverpul po pet, a Mančester Junajted i Inter po tri.

Petorica Srba imala su privilegiju da postanu prvaci Evrope, kao i najbolja generacija u istoriji domaćeg fudbala – ekipa Crvene zvezde iz 1991. godine koja je na stadionu ‘Sveti Nikola’ u Bariju ušla u legendu.

Kompletan tekst Nemanje Đorđevića pročitajte u našoj rubrici 'Teme'.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

23 h

Podeli: