Tun: Partizanov debi u Švajcarskoj

Fudbaleri Partizana na poslednjoj etapi ka evropskoj jeseni putuju u Švajcarsku, prvi put na zvanični meč.

Izvor: B92

Petak, 09.08.2013.

14:00

Default images

Verovali ili ne, Partizan je tek u 112. izvlačenju za UEFA takmičenja dobio rivala iz alpske Konfederacije.

Švajcarska će tako biti 42. država koju će posetiti crno-bela ekspedicija. Razliku u veličini protivnika govori ovaj podatak – Tun će protiv Partizana igrati 23. i 24. evropski meč u klupskoj istoriji. Partizanu su nastupi broj 23 i 24 bili polufinalni dueli Kupa šampiona sa Mančester Junajtedom 1966.

Tun je osnovan 1898. godine, a ekipa iz grada u kantonu Bern koji ima 42.000 stanovnika, igra na stadionu kapaciteta 10.500.

Tun nema nijedan trofej u klupskoj istoriji, ne može da se nazove velikanom švajcarskog fudbala iako je pre osam godina imao blistave trrenutke.

Od 2002. godine Tun je prvoligaš, kao drugoplasirani u prvenstvu 2004/05 stigao je i do Lige šampiona ali je već 2008. ispao iz lige.

U elitu se vratio dve godine kasnije a prošle sezone zauzeo peto mesto i plasirao se u kvalifikacije za Ligu Evrope.

Najvrednija sezona u Evropi za Tun je 2005/06 kada su Švajcarci stigli do grupne faze Lige šampiona.

Tada su u kvalifikacijama eliminisali Dinamo iz Kijeva i Malme a u grupi igrali sa Arsenalom, Ajaksom i Spartom iz Praga. Završili su sa jednom pobedom, jednim remijem i četiri poraza a treće mesto u grupi odvelo ih je u Ligu Evrope. Hamburger SV bio je bolji (2:0, 0:1) i to je bio kraj.

Punih pet i po godina Tun nije izlazio na evropsku scenu, u sezoni 2011/12 još jedan podvig, posle Vlaznije iz Skadra eliminisan je Palermo, ali je Stouk bio bolji u plej ofu.

Ove sezone Tun je krenuo iz drugog kola, gruzijska ekipa Čikura pobeđena je dva puta (2:0, 3:1), švedski Heken u trećem kolu takođe (1:0, 2:1).

Prednost Švajcaraca je u tome što im je liga već u punom naletu, odigrali su četiri kola (1-1-2, i sad su peti, a na toj poziciji su završili prethodne tri sezone). U domaćoj ligi igraju sa mnogo golova, tri meča su završili rezultatom 3:2, a preostali remijem 2:2.

Ekipa Tuna nema nijednu pravu zvezdu i nijedan njihov fudbaler ne dobacuje do milion evra na tržištu.

Od stranih igrača većina (Skirinci, Nelson Fereira, Sanogo, Martines) nikad u Evropi nije igrala van Švajcarske, dok se Brazilca Kasinja verovatno sećaju u BiH, gde je nosio dres Travnika.

Za Tun igra bivše Partizanovo dete Miloš Krstić, kasnije član OFK Beograda, Rada, Jagodine, koji je dve sezone proveo u marsejskom Olimpiku, ali se nije izborio za mesto u timu. Bitnu ulogu ima i makedonski Albanac sa finskim pasošem Berat Sadik.

Od domaćih igrača prva zvezda je napadač Marko Šnojvli, svojevremeno član kvalitetne generacije 1985, koja je bila šampion Evrope 2002. u konkurenciji U17 timova (Trankilo Barneta, Reto Cigler, Filip Senderos, Boban Maksimović), a uz njega najvredniji je defanzivac Benjamin Liti.

Očekivani tim: (3-5-2) Fevr – Liti, Skirinci, Šenkel – Hediger, Sanogo, Cufi, Fereira, Vitver – Šnojvli, Martines.

U klubu nisu prezadovoljni žrebom:

To je klub koji igra važnu ulogu u tradiciji i istoriji jugoslovenskog fudbala. To podrazumeva tehnički jake igrače, a sigurno je da će imati odličnu podršku“, smatra trener Tuna Urs Fišer.

Fišer je ekipu preuzeo ove godine, a do sada je trnirao Cirih. Tokom igračke karijere 47-godišnjak je nastupao za dva kluba – Cirih i Sankt Galen.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: