EP: Srbija - Litvanija (15.45h)

Košarkaška reprezentacija Srbije sastaće se u sredu sa Litvanijom (15.45h) u 3. kolu grupe ’F’ Evropskog prvenstva u Poljskoj.

Izvor: B92, Tanjug

Utorak, 15.09.2009.

16:47

Default images

Posle poraza od Turske, Srbija će se boriti za treće mesto u grupi pred četvrtfinale, dok je Litvanija izgubila sve šanse za prolaz u nokaut fazu. Jedinu pobedu na Evrobasketu Litvanija je ostvarila u prvoj fazi protiv Bugarske.

"Moramo da pripemimo meč sa Litvanijom, ali na neki način istovremeno i da razmišljamo o četvrtfinalu. Kompletno rukovodstvo mora da razmišlja na način da odmah po završetku utakmice putujemo u Katovice gde ćemo imati četiri utakmice zaredom", rekao je selektor Dušan Ivković.

Ivković je priznao da je u meču sa Turskom pogrešio uvođenjem rovitog Milenka Tepića, koji se prethodno povredio u meču sa Poljskom.
"On je naša greška. Rekao je da je spreman da igra, ali sam siguran da nije bio, jer je do sada bio naš najbolji igrač. To je razlog zbog kojeg nije bio na očekivanom nivou, šutirao je 7-0 iz igre. On je mnogo važan igrač za našu ekipu, ali mi je u prolazu rekao da ga preseče kada god napravi nagli potez. Sve u svemu, ne mogu da ne čestitam mojim igračima na borbenosti u jednom ovakvom teškom meču. Definitivno smo u četvrtfinalu, što je uspeh, ali moramo da završimo posao ovde".

Ambicije Litvanaca splasle su još pre početka kontinentalne smotre, kada se saznalo kakav će sastav reprezentovati zemlju sa Baltika u Poljskoj.

Tim koji je igrao polufinale Olimpijskih igara u Pekingu i koji je na prethodnom Evropskom prvenstvu, 2007. godine u Španiji, osvojio bronzano odličje ne može da se prepozna, pošto u njemu nema glavnih "poluga" - Šarunasa Jasikevičijusa, Rajmunasa Šiškauskasa, Rimantasa Kaukenasa i Arvidasa Macijauskasa.

Razlozi nijhovog otkazivanja selektoru Rajmunasu Butautisu su različite prirode, ali bez obzira na njih jasno je da je litvanski tim bez pomenutih "zvezda" samo "bleda senka" ekipe koja je na svim velikim takmičenjima do sada bila ubrajana medju favorite.
Prema viđenom u dosadašnjem delu prenstva, utisak je da je čak i ovakva litvanska reprezentacija mogla više, a glavni razlog za podbačaj je slaba igra braće Lavrinovič na centarskim pozicijama.

Litvanci su imali velikih problema da održe pristojan nivo igre u kontinuitetu, a često im se dešavalo da upadnu u duge "crne serije".

Litvanci su do 1990. godine bili nosioci igre u reprezentaciji SSSR-a, da bi nakon državne samostalnosti selekcija te pribaltičke zemlje ostvarila ubedljivo najviše uspeha od svih ekipa bivših sunarodnika.

Krunu košarkaških uspeha Litvanije na velikim takmičenjima predstavlja zlatna medalja osvojena na Evropskom prvenstvu u Švedskoj 2003. godine, a osim nje od 1990. godine momci sa Baltika uzeli su i dve olimpijske bronze i po jedno kontinentalno srebro i bronzu.

Utakmica izmedju Srbije i Litvanije igra se u sredu od 15.45 časova u Lođu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

77 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: