UEFA i dalje profitira od TV prava

Evropska fudbalska federacija saopštila je da još može da postigne dobru cenu za prenose utakmica na EP 2012. godine, uprkos globalnoj finansijskoj krizi.

Izvor: B92, Beta

Subota, 20.12.2008.

10:46

Default images

"Uvereni smo da će posle uspešnog Evropskog prvenstva 2008. godine, i šampionat 2012. nastaviti da donosi prihode", rekao je portparol UEFA Rob Folkner. UEFA je imala profit od 250 miliona evra od EP 2008. godine, za tri nedelje takmičenja u Austriji i Švajcarskoj. Za vreme šampionata napravljen je promet od 1.3 milijarde evra.

Veruje se da je oko 750 miliona bilo od prodaje tv prava, interneta i mobilnih telefona.

UEFA je procenila da je najmanje 155 miliona ljudi gledalo svaki od 31 meča na televiziji u 231 državi.

Folkner je rekao da su fudbalska evropska prvenstva treća po gledanosti sportskih događaja u svetu, iza svetskog šampionata u fudbalu i letnjih Olimpijskih igara.

"Mi smo u poslu gde ne možemo da čekamo šta će se dogođati na tržištu", rekao je Folkner.

UEFA planira posebne ugovore za neka od najvećih tržišta, kao što su Francuska, Nemačka, Italija, Španija i SAD.

Za Evropsko prvenstvo 2004. UEFA je prodala prava za prenose mečeva Evropskoj uniji vlasnika tv prava, koja okuplja 75 mreža u 56 države, ali je za EP 2008 promenila strategiju prodajući prava Sportfajvu - francuskoj marketinškoj agenciji, koja je zatim sklapala poslove sa svakom državom pojedinačno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

22 h

Podeli: