NFL, prvo kolo: Sumrak favorita

Izvor: B92

Utorak, 09.09.2003.

18:01

Default images

Specijalno za B92, Miloš Jovanović

Prva nedelja ovogodišnjeg izdanja NFL-a opravdala je visoka očekivanja: u 14 odigranih utakmica viđeno je dosta iznenađenja i kvalitetnog fudbala, a najviše su se "istakli" St. Luis Ramsi i Majami Dolfinsi, koji su sezonu počeli ponižavajućim porazima.

Puno se očekivalo od Ramsa ove godine, ali ako se po jutru dan poznaje, ovo definitivno neće biti njihova sezona. Četa trenera Majka Marca poražena je u Njujorku od strane Džajantsa sa 23:13, u utakmici koju su obeležile greške u napadu sa obe strane - pogotovo kod gostiju. Najgore od svih prošao je QB Ramsa Kurt Vorner, koji je pretrpeo čak šest "sack"-ova, 6 puta izgubio posed lopte i imao jedan presečen pas, dok je RB Maršal Folk takođe zabeležio sitan učinak - svega devet pokušaja za 28 jardi po zemlji i sedam uhvaćenih pasova za 27 jardi. Dodatan kuriozitet predstavlja odluka trenera Marca da ostavi Vornera ceo meč u igri i pored činjenice da je QB Ramsa doživeo blaži potres mozga sredinom druge četvrtine, zarad koga će jednom slavni QB provesti par noći u bolnici. Za Džajantse, pored odlične odbrane, najbolje su odigrali RB Tiki Barber, koji je pretrčao 146 jardi iz 24 pokušaja, i WR Amani Tumer, koji je uhvatio dva dodavanja za 98 jardi.

Iznenađenje kola ipak definitivno predstavlja debakl Dolfinsa pred svojom publikom, koji su poraženi od strane nejakih Hjuston Teksansa sa 21:20. Teksansi, kojima je ovo tek druga sezona u NFL-u, su pružili snažan otpor teško favorizovanim Dolfinsima i tako uspeli da po drugi put za redom prirede iznenađenje i zabeleže pobedu u prvom kolu (prošle godine pao je Dalas). Najistaknutiji pojedinac u redovima pobednika bio je K Kris Braun koji je realizovao pet FG-ova od sedam pokušanih, uključujući i odlučujući šut sa 35 jardi na 25 sekundi do kraja. Kod domaćina, najbolje partije pružili su WR Kris Čejmbers (7 hvatanja za 118 jardi i 2 TD-a) i RB Riki Vilijams (69 jardi po zemlji iz 17 nošenja, kao i pet uhvaćenih pasova za 60 jardi i TD), dok je QB Džej Fidler uspešno dodao loptu 17 puta za 227 jardi i 3 TD-a, ali je pritom imao i dva presečena pasa.
U reprizi prošlogodišnjeg AFC finala Ouklend Rejdersi su u Memfisu izgubili od Tenesi Tajtansa, za koje je ponovo blistao QB Stiv MekNejr sa 25 uspešnih dodavanja, 269 jardi i dva TD-a. No, heroj utakmice je definitivno punter Tajtansa Kreg Hentrih, koji je sredinom druge četvrtine zamenio povređenog kickera Džoa Nednija i uspešno realizovao tri FG-a za domaćine. Rejderse su najviše omele greške u obe faze igre (čak 173 kaznene jarde), kao i "nevidljivi" Džeri Rajs i Džeri Porter, koji su zajedno uhvatili tek pet pasova za 49 jardi.

Još dva potencijalna favorita su prošli kao bosi po trnju : Bilsi su jednostavno uništili Pejtriotse sa čak 31:0, dok je Grin Bej donekle neočekivano izgubio kod kuće - Minesota Vikingsi, za koje su sjajne partije pružili QB Dante Kalpeper i WR Rendi Mos, su slavili na Lembo fildu rezultatom 30:25. Od ostalih utakmica, izdvajamo ubedljivu pobedu Stilersa nad Rejvensima u divizionalnom derbiju, demoliranje Čikago Bersa u San Fransisku, kao i tesnu pobedu Karoline nad Džeksonvilom.

Kompletni rezultati prve nedelje

Klivlend - Indijanapolis 6:9
Sinsinati - Denver 10:30
Karolina - D
žeksonvil 24:23
Bafalo - Nju Inglend 31:0
Pitsburg - Baltimor 34:15
Njujork (N) - St. Luis 23:13
Majami - Hjuston 20:21
Kanzas Siti - San Dijego 27:14
Grin Bej - Minesota 25:30
Detroit - Arizona 42:24
Sijetl - Nju Orlins 27:10
San Fran. - Č
ikago 49:7
Dalas - Atlanta 13:27
Tenesi - Ouklend 25:20
Tampa Bej – Filadelfija 17
:0

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: