Zlato za Virtuovu i Moara u plesu

Kanađani Tesa Virtu i Skot Moar novi su olimpijski šampioni u plesnim parovima.

Izvor: B92

Utorak, 23.02.2010.

05:55

Default images

Virtuova i Moar su u vođstvo došli posle takmičenja u originalnom plesu, a zahvaljujući fantastičnom nastupom u slobodnom programu došli su do trijumfa na Olimpijskim igrama u Vankuveru sa 221,57 bodom. Njih dvoje su tako doneli prvu zlatnu medalju Kanadi u takmičenju parova u istoriji najprestižnijeg svetskog takmičenja u zimskim sportovima.

Srebrna medalja, sa skoro šest bodova manje od novih olimpijskih šampiona, osvojili su Meril Dejvis i Čarli Vajt iz Sjedinjenih Država, dok je bronza otišla u ruke ruskog para Oksane Domnine i Maksima Šabalina.

Rusi su pred početak Igara u Vankuveru važili za glavne favorite za trijumf, posebno posle osvojene titule na Evropskom prvenstvu, a čak su i poveli posle obaveznog programa. Ipak, na kraju su morali da se bore da uopšte budu na podijumu jer su ozbiljno mogli da ih ugroze Amerikanci Tanit Belbin i Bendžamin Agosto, ali su zahvaljujući zanimljivim slobodnim programom uspeli da nadmaše srebrni par iz Torina od pre četiri godine.

Takmičenje u umetničkom klizanju na Igrama u Vankuveru nastavlja se u utorak kratkim programom u konkurenciji žena.

Rusi zadovoljni bronzom

Oksana Domina i Maksim Šabalin (foto: Beta)
Domina i Maksim Šabalin izjavili su da su zadovoljni osvajanjem bronzane medalje.

To je bio tek treći put od kada je takmičenje u plesnim parovima uvedeno na Olimpijske igre 1976. godine, da ruski takmičari nisu osvojili zlatnu medalju.

"Klizali smo najbolje što smo mogli. Mislim da smo uradili i više nego što je bilo realno, zbog Maksimove povrede", rekla je Domina.

Šabalin se poslednje tri godine takmiči sa povredom kolena. On je 2007. godine operisao meniskus levog kolena, ali nije sačekao da se potpuno oporavi, pošto je želeo da se takmiči na Evropskom prvenstvu.

Šabalin i Domina su tada osvojili zlatnu medalju, ali on je pogoršao povredu, zbog čega su propustili takmičenje na Svetskom prvenstvu 2008. godine.

Na proleće 2008. godine ruski par je iz Rusije otišao u Pensilvaniju, gde je trenirao sa Natalijom Liničuk i Genadijem Karponosovim.

Odustali su od Evropskog prvenstva 2009. godine jer je Šabalin tokom takmičenja pao na koleno, ali se kasnije oporavio i iste godine su trijumfovali na Svetskom prvenstvu.

Međutim, koleno je ponovo počelo da ga boli, zbog čega su propustili takmičenje u Gran pri seriji.

"Nijedna medalja nije vredna za sve ono što smo preživeli. Maksim zaslužuje četvorostruku medalju za hrabrost", rekla je ona.

"Zadovoljni smo bronzanom medaljom. To je bio dug i težak put i srećni smo što smo uspeli da osvojimo medalju. Pružili smo sve što smo mogli", rekao je Šabalin.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: