Jelena ispustila veliku šansu

Srpska teniserka Jelena Janković izgubila je od 17-godišnje Belinde Benčič sa 7:6 (8-6), 6:3 u osmini finala US opena.

Izvor: SO

Ponedeljak, 01.09.2014.

02:56

Default images

Veliku šansu Jelena je propustila u prvom setu – pri vođstvu 5:3 imala je set loptu na servis rivalke, ali je ne naročito jak drugi servis smestila bekhendom u mrežu.

Potom je Jankovićeva pretrpela brejk, ali je uzvratila istom merom i došla u situaciju da ponovo servira za vođstvo. Tada je povela 40:15, ali je propustila i te set lopte, pošto je Švajcarkinja odigrala nekoliko izvanrednih poena i izborila je taj brejk.

U ’dodatnom gemu’ Jelena je spasla dve vezane set lopte, ali na trećoj je promašila drajv volej, udarac koji odlično izvodi tokom cele karijere.

Kako se ispostavilo, meč je tada odlučen – borila se Jankovićeva i u drugom setu, imala je šanse, ali je Benčič kontrolisala najveći broj poena i bolje je igrala u ključnim trenucima.

Meč je trajao dva sata i dva minuta, Jelena je upisala 35 vinera i 38 neiznuđenih grešaka, dok je Benčič imala 30 direktnih poena i 34 greške

Šteta zbog poraza još je veća pošto se žreb prilično otvorio – mlada Švajcarkinja u četvrtfinalu će igrati sa Kineskinjom Šuai Peng, koja je savladala Lucije Šafarovu. Ukoliko preskoči i tu prepreku, Belinda će u polufinalu igrati sa pobednicom duela Voznijacki – Erani.

Kada se pogleda taj deo žreba i prilike koje je imala u meču, Jankovićeva ima za mnogo čime da žali.

Tok meča:

Beta/AP
Već je prvi gem bio veoma dug i neizvestan – Jelena je došla do 0:30, ali rivalka se vratila i propustila je četiri gem lopte pre nego što je duplom greškom poklonila Srpkinji brejk loptu. Usledio je dubok ritern i brejk Jankovićeve za 1:0.

I u sledećem gemu gledali smo duge poene – Jelena je agresivnom igrom spasla dve brejk lopte, ali je Benčič diktirala igru i došla je do treće, koju je iskoristila vinerom iz bekhenda.

Serija brejkova nastavila se i u sledećem gemu – JJ je sjajnim forhendima stvorila sebi šansu, a iskoristila je treću brejk priliku za 2:1.

Jelena je tada prekinula niz brejkova, a na gem lopti odigran je izuzetno lep poen okončan drajv volejom srpske teniserke. Potom je i Benčič osvojila prvi gem na svoj servis, a onda je Jankovićeva preokrenula od 0:30 i povela sa 4:2.

Pri rezultatu 5:3 Jelena je imala set loptu na servis rivalke, ali je ritern na drugi servis poslala u mrežu iz bekhenda. Ta propuštena prilika ispostavila se skupom jer je u sledećem gemu Benčič snažnim forhendima došla do 15:40.

Srpska teniserka je prvu šansu spasla, ali je na drugoj odservirala duplu grešku. To nije demoralisalo Jankovićevu, koja u narednom gemu pravi dva vinera po paraleli i pravi novi brejk, bez izgubljenog poena (6:5).
Beta/AP
Činilo se da će Jelena uspešno privesti set kraju kada je u sledećem gemu povela sa 40:15, ali tada je rivalka vezala nekoliko fantastičnih riterna, osvojila je četiri poena u nizu i izborila taj brejk.

Benčić je u taj brejku povela sa 4:1, zatim je Jelena vezala tri poena, ali Švajcarkinja ipak stiže do 6:4 i dve vezane set lopte. Jankovićeve tada servira as i pravi viner forhend paralelom, ali nije uspela potpuno da preokrene – dobar prvi servis omogućio je Benčič još jednu set loptu, a u narednom poenu Jelena promašuje drajv volej i gubi set.

Na početku drugog seta Jelena je bila obeshrabrena, mnogo je grešila, a Benčič je došla do brejka i prednosti 40:15 u sledećem gemu. Međutim, Jankovićeva se tada budi, a na obe strane smenjuju se dobri potezi i greške.

Srpkinja uspeva da vrati brejk, a zatim i da posle velike borbe osvoji svoj gem za 2:1. Benčič je uglavnom kontrolisala poene, bila je precizna, a da pri tom nije mnogo rizikovala. S druge strane, Jelena je često grešila i za to je kažnjena brejkom, posle čega je Švajcarkinja povela sa 4:2.

Poslednju polušansu Jelena je imala pri rezultatu 4:3, povela je 15:30, ali usledile su nove greške i gem za Benčič. U sledećem gemu Jankovićeva je povela 40:15, ali izgubila je četiri poena u nizu, samim tim i meč.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

63 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: