Srbija pred dva ključna meča za plasman na Mundobasket

Košarkaška reprezentacija Srbije nalazi se blizu plasmana na Svetsko prvenstvo u Kini 2019. godine, međutim da bi potvrdila učešće potrebno je da pobedi na naredna dva meča.

Izvor: B92

Petak, 30.11.2018.

08:00

Srbija pred dva ključna meča za plasman na Mundobasket
Foto: Starsport

Kvalifikacije za Mundobasket, koje su podigle mnogo prašine jer se igraju u toku sezone, polako se bliže kraju i pred nama je pretposlednji “prozor” u kojem će se stvari dosta pojasniti.

Srbija je porazima od Nemačke i Grčke malo zakomplikovala stvari, ali i pored toga drži sve u svojim rukama. Izabranici Aleksandra Đorđevića nalaze se na trećem, poslednjem, mestu koje vodi na SP sa dve pobede više od Izraela i Gruzije.

Gruzini 99 odsto ne mogu da ugroze našu selekciju jer “Orlovi” imaju obe pobede protiv Toka Šengelije i ostatka ekipe, dok Izrael ima šanse i meč u Tel Avivu biće verovatno i presudan za dalji tok.

Orlovi Saleta Đorđevića od 13.00 igraju možda i ključnu utakmicu za plasman na Svetsko prvenstvo. Rival je Izrael u Tel Avivu, a kvota da će Srvija pobediti s više od 6,5 poena razlike je 1,85. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za meč Izrael - Srbija.

Kako je u toku sezona košarkaši iz NBA neće biti u mogućnosti da pomognu nacionalnom timu, dok ni svi igrači iz Evrolige nisu dostupni selektoru Đorđeviću.
Foto: Starsport
Protiv Izraela Srbija neće moći da računa ni na jednog evroligaša jer se u petak igra elitno klupsko košarkaško takmičenje, međutim već u ponedeljak za duel sa “Helenima” vicešampion Evrope, sveta i Olimpijskih igara na raspolaganju će imati Stefana Jovića, Vladimira Lučića i Vasilija Micića.

Selektor Aleksandar Đorđević neće moći da računa u Izraelu na Radeta Zagorca, Aleksu Radanova, Stefana Pota i Dejana Kravića, što znači da će u Tel Avivu igrati Stefan Peno, Ilija Đoković, Aleksa Avramović, Dragan Milosavljević, Branko Lazić, Ognjen Dobrić, Marko Simonović, Stevan Jelovac, Stefan Birčević, Miroslav Raduljica, Đorđe Gagić i Nikola Jovanović.

Na papiru trenutno najbolje što Srbija može da ima zbog neigranja NBA igrača i većine iz Evrolige. Mnogo puta smo pisali o sistemu koji je FIBA napravila i suvišno je ponovo pričati kako su čelni ljudi ove organizacije napravili zbrku sa ovim “eksperimentom”.

Reprezentacija Izraela može da bude veoma nezogdna, većina košarkaša dolazi iz njihovog domaćem šampionata, a glavni igrač im je dobro poznat srpskoj javnosti – Gal Mekel.
Foto: Starsport
Veliki uticaj na igru ima i Džejk Koen, koji je njihov najefikasniji igrač u kvalifikacijama sa 15 poena u proseku, dok odličan doprinos daje i naturalizovani Amerikanac Houvel koji beželi 12 poena i šest skokova.

Eventualnom pobedom nad Izraelom “Orlovi” bi otišli na tri pobede razlike (mi 6/3, oni 3/6) na tri meča do kraja i njima bi ostale samo teoretke šanse da budu ispred nas u grupi.

Srbija bi morala da izgubi sve mečeve do kraja (Grčka (kod kuće), Izrael (kod kuće), Estonija (gosti)), dok bi Izrael morao da slavi na svim (Gruzija (gosti), Srbija (gosti), Nemačka (kuća)) i da nas pritom u Beogradu dobiju sa većom razlikom nego što smo mi pobedili njih u Tel Avivu.

Zbog toga bi “Orlovi” devedeset odsto zakoračili na tlo Kine i sada je valjda jasno svima koliko je meč u Izraelu važan.
Međutim i da doživi poraz, Srbija bi i dalje bila u dobroj poziciji jer do kraja ima dve utakmice pred domaćom publikom (Grčka i Izrael), kao i meč u Estoniji gde ne bismo smeli da imamo mnogo problema.

Od meča u Izraelu očekuje se da najviše povuku najiskusniji Milosavljević, Simonović i Raduljica, međutim ukoliko svi ne odigraju na dobrom nivou, Srbiji će biti dosta teško da savlada nezgodnu ekipu Izraela.

Na utakmici bi glavnu ulogu trebalo da igra odbrana, pošto Srbija nije mnogo napadački potentna u ovom sastavu i ne očekujte meč na veliki broj poena.

Posle duela sa Izraelom sledi susret u hali “Aleksandar Nikolić” protiv Grčke, gde će “Orlovi” imati šansu da se revanširaju “Helenima” za poraz na Kritu.
Utakmica se igra u ponedeljak od 20.15 i ono što je najvažnije Aleksandar Đorđević imaće tri veoma važna igrača – Jovića, Micića i Lučića. Oni će dati našoj igri drugu dimenziju i iz te perspektive očekujte bolju igru nego u Izraelu.

Takođe, Grčka je već obezbedila plasman na Svetsko prvenstvo i to će biti jedna od olakšavajućih stvari.

U naredna dva meča situacija u grupi L dodatno će se iskristalisati, a mi se nadamo da će vicešampioni Evrope, sveta i Olimpijskih igara obezbediti u decembru plasman na Mundobasket u Kini 2019. godine. Petar Tadić (Šraf)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

18 h

Podeli: