Odgovor

Ne znam šta je pitanje, ali znam ko je Odgovor.

Stefan Nikolić
Podeli
Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Ili ga volite ili ga mrzite – nema između. Mnogim ljudima je on bio uzor, inspirisao je brojne košarkaše, muzičare, ostale sportiste. Oduvek je imao veliko srce, ali i veliki teret koji je nosio sa sobom.

Pokazao je da ljude ne treba da bude sramota da budu ono što jesu...

"Šta je pogrešno u tome da budeš ono što jesi? Nemoj nikada da misliš da tvoj život ničemu da vredi. Time Bogu ukazuješ nepoštovanje, a on ti je dao život. Nikada nemoj da želiš da budeš neko drugi, budi ti, super je biti ti. Nebitno je da li si bogat ili siromašan. Ja nikada nisam znao da li ću biti bogat niti sam nikada bockao Boga i izazivao sudbinu pitanjima zbog čega nisam bogat i kada ću to postati", rekao je naš današnji junak u podkastu "All The Smoke".

Kao što sam rekao u prvoj rečenici, možda ne znam šta je pitanje, verovatno niko i nije znao, ali su svi znali odgovor. On je bio Odgovor, Alen Ajverson.

Odgovor na siromaštvo, odgovor na jaku odbranu, odgovor na nepravdu, na šta god je bilo potrebno.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Alena Ajversona je rodila petnaestogodišnja En 1975. godine u Virdžiniji. Oca nikada nije upoznao, ali je njegov očuh Majkl Frimen imao jako veliki uticaj na njegov razvoj kako sportiste tako i čoveka.

Majkl "Kućni miš" Frimen je sa En Ajverson imao još dve ćerkice, Brendi i Aišu, koja je patila od epilepsije. Alen je od malena naučio da ceni ono što ima, da mora da bude čvrst i Majkl bi ga podsetio ukoiko to Alen zaboravi.

Pogotovo na terenu. Konstantno bi ga tukao i vređao, pa Alen baš i nije voleo košarku. Njegov san je bio da bude kvoterbek i da igra za Dalas Kaubojse u NFL.

Verovali ili ne, Alen Ajverson je plakao pred odlazak na prvi košarkaški trening.

Sa očuhom bi često pričao o sportu, ali dolazili su dani kada njega neće biti u kući. Nije ih napustio, to nikada ne bi uradio, već je bio uhapšen za prodaju narkotika i poslat u zatvor.

Verovali ili ne, Majkl nije bio "rođeni" kriminalac, ostao je bez posla i imao poteškoća da prehrani porodicu i okrenuo se prodaji droge, pa je za to platio punu cenu, kako je i sam rekao.

Porodicu Ajverson je život više puta ošamario u tom periodu, a tužna je i priča da je En svom sinu Alenu za rođendan kupila patike, a plata joj je kasnila i nije stigla da plati račune pa su im isekli struju. Zbog para patika...

I sam Alen kaže da je krišom plakao, da ga majka ne vidi, bio je razočaran svime što vidi oko sebe. Količini droge, ubistvima, nemaštinom... Požalio se najboljem prijatelju na situaciju uz opasku da više ne može da izdrži siromaštvo.

Alen Ajverson je sve probleme "bacio pod tepih" i srednju školu Betel vodio do prvog mesta u Virdžiniji u dva sporta – košarci i američkom fudbalu i u oba sporta je bio proglašen za najboljeg igrača u SAD.

Zanimljivo da je Ajverson još tada imao averziju prema treninzima i da je pred utakmicu za titulu organizovao timsku šetnju.

Svi su sa nestrpljenjem čekali Alenovu odluku: Kojim će se sportom baviti i gde će otići na studije? Zbog uticaja očuha Majkla, Alen je odabrao košarku i delovalo je kao da mu je život krenuo na bolje.

Alen je otišao sa svojim društvom u lokalnu kuglanu, ali nakon nekog vremena došlo je do rasnog obračuna, prvo verbalnog, a onda i fizičkog.

Samo treba napomenuti, da su Alen i drugovi bili u "trakama" 8 i 9, a problemi su nastali na skroz drugom kraju kuglane, kod brojeva 32 i 33.

U toj kuglani se nalazilo mnogo više tamnoputih nego belih ljudi, a tuča je toliko eskalirala da su korišćene stolice, stolovi, bokali, praktično svi predmeti koji su se mogli dohvatiti.

Policija je sutradan poručila Alenu da se sam preda ili će ga uhapsiti u "Koloseumu" neposredno pred utakmicu. Alen je došao, pogledao neke slike momaka koji su imali preko 20 godina i bili su sigurno 5-10 godina stariji od njega.

Tužilaštvo je sačekalo osam meseci, kako bi se Alenu sudilo kao odraslom čoveku. Na suđenju, sve se okrenulo protiv njega. Detektiv je izmenio iskaz, ispričao skroz drugačiju priču, dok su neki ljudi govorili kako ih je Ajverson tukao stolicom i lomio naočare, drugi je rekao da mu je slomio palac, treći je tvrdio da mu je Ajverson slomio ruku i tako dalje...

Kako je Alen tvrdio da je nevin, njegova porodica je nakon nekog vremena saznala da postoji video snimak iz kuglane i prilično su se obradovali, jer bi to bio dokaz da Alen nije uradio apsolutno ništa loše.

Na tom snimku se jasno vidi da Alen napušta kuglanu, a posle nekog vremena je sam izjavio da se tada uplašio i da nije želeo da upadne u nevolju, pa je zbog toga otišao sa lica mesta. Kako je tvrdio Alenov advokat, sve je to bilo urađeno s namerom i Alen je trebao da posluži kao "žrtveni jarac" i opomena ostalima.

Osuđen je na 15 godina zatvora, ali sa mogućnošću da izađe na slobodu posle pet godina. Bio je svestan da više neće igrati košarku, ali, kako to obično biva, imao je optimizma u sebi, što su advokati prepoznali i ubeđivali ga da će uskoro izaći napolje.

Sve dok ga najbolji prijatelj jednog dana nije posetio:

"Ne izlaziš odavde. Ne razmišljaj o tome, ne zamišljaj to, neće se dogoditi. Uradi to što moraš da što lakše prebrodiš ovo i da se vratiš živ i zdrav". I sam Alen kaže da ga je ovo probudilo i dalo novu energiju.

Tom Broko i NBC televizija su snimili dokumentarac o čitavom događaju i prvi prikazali Ajversonovu stranu priče.

Guverner Virdžinije, Dag Vajlder, oslobodio je Ajversona svih optužbi i nakon osam meseci, Alen je ponovo bio slobodan. Osam meseci mu je oduzeto od života, celu sledeću godinu nije mogao da se bavi sportom u školi, ali je barem bio kod kuće i mogao je da provodi vremena koliko hoće sa porodicom i prijateljima.

Ono što je bilo najvažnije, skinuo je ljagu sa svog imena, neko ko se zaista potrudio da ga osudi kao rasistu nije uspeo i Alen izlazi kao pobednik iz ove, do tada najvažnije borbe u njegovom životu.

Kada je stigao kući imao je samo jedan cilj. Da završi srednju školu, ponovo zaigra košarku i upiše fakultet. Evo i kako je izgledala njegova prva utakmica po povratku iz zatvora:

En nije gubila vreme. Čula je da u NCAA postoji jedan trener koji je dovoljno dobar čovek, a dovoljno strog da njenog sina vrati na ispravni put i pomogne mu da ispuni svoj san.

Njegovo ime je Džon Tompson, a njegov univerzitet Džordžtaun. Džon je čuo za ovaj slučaj, ali nije imao previše informacija i više puta je gospođu odbio uz savete da sreću nađe na drugom mestu, ali se predomislio nakon što nije čuo lošu reč o njemu od nekolicine trenera kojima je verovao.

Džon je najavio dolazak i upoznavanje, a Alen nije mogao da veruje. Tri godine su ga svi živi jurili, da bi se poput sitnih ribica svi razbežali nakon incidenta i odlaska u zatvor, ali sve to može da se promeni.

Trener Tompson kaže da je bio oduševljen inteligencijom Alena Ajversona, načinom na koji shvata košarku i kako raspolaže svojim talentom i atletskim sposobnostima – sporstki je to bio savršeni paket.

Kada je stigao u njihov kraj, srce mu je puklo, shvatio je da ona nije molila za Alenovu košarkašku karijeru. Ona je molila za njegov život. Za život svoje dece, svoje porodice.

Naterao je Alena da obeća određene stvari, En je takođe bila prisutna tokom čitavog razgovora i Alen Ajverson je i zvanično dobio punu stipendiju od univerziteta Džordžtaun.

Dve godine Alen Ajverson nije igrao organizovanu košarku, a na prva tri meča u Džordžtaunu postigao je 100 poena.

Negde u ovom periodu, Džamil Blekmon daje Alenu nadimak "Odgovor" implicirajući da je Ajverson odgovor na nemaštinu, sve probleme u kraju i odgovor na igru NBA superzvezda.

Alen Ajverson je više puta napomenuo da mu je Džon Tompson više od trenera, da se radi o čoveku koji mu je spasio život. Dao mu je da bude student i košarkaš kada su ga svi videli kao robijaša.

Ponovo je Alen počeo da se druži sa lokalnim kriminalcima i trener ga je odvukao u stranu:

"Je li, šta to želiš od svog života?! Hoćeš da se vratiš u svoj kraj? Da gledaš majku koja jedva krpi kraj sa krajem, da tvoje dve male sestre žive u onoj kanalizaciji, u onom paklu? Je li to ono što želiš?!", urlao je Tompson dok je soba odzvanjala.

Spustio je glavu i rekao da ne želi, znajući da je Džon u pravu za svaku izgovorenu reč. Uzeo je vokmen i pustio svoju omiljenu pesmu, te godine omiljenu:

Alenov cimer nije mogao da izdrži tu "lošu" muziku koju bi po čitav dan puštao i lomio mu je diskove, ali je nekako Ajverson redovno uspevao da nabavi nove...

Tomas Bosvel, čuveni košarkaški novinar, izjavio je da je gledao mnoge igrače poput Lua Alsindora(Karim Abdul Džabar), Mozesa Melouna, Alonza Morninga, Ostina Kara, Ralfa Sempsona i Patrika Juinga, ali je samo ovaj prvi ostavio toliko snažan utisak na njega koliko je to uradio Alen Ajverson.

Prosek od 25 poena tokom dve sezone je bio dovoljan za odlazak na draft. Džon Tompson ne voli da njegovi učenici ranije odlaze u NBA, ali u ovom momentu je napravio izuzetak.

Zamislite samo koliko je Alen bio dominantan, da je na ovome Tompson insistirao. Nisu to bili košarkaški razlozi, već zdravstveni. Aiši je bio neophodan novac za lečenje i Alen je mogao to da pokrije jedino odlaskom u NBA.

Zanimljivo je to, da Filadelfija sve do poslednjeg momenta nije znala koga će izabrati kao prvog pika. Imali su napravljena dva dresa sa brojem 3, Stefon Marburi i Alen Ajverson.

Tako je ipak Alen Ajverson 26.juna 1996.godine, postao najniži igrač ikada koji je izabran sa prve pozicije. Pet Kroće, intrigantni vlasnik Filadelfije je insistirao na Ajversonu i od dana kada je Fila "osvojila" lutriju, nije prestajao da priča o popularnom "Odgovoru".

Evo kako je protekao i debi Alena Ajversona u najjačoj ligi sveta: 30 poena i 6 asistencija.

Filadelfija je dobila samo 22 utakmice u sezoni i nakon njenog završetka, trener Džoni Dejvis je otpušten. Igra njegovog tima je bila druga najbrža u ligi i to je pomoglo Ajversonu da postane ruki godine.

Alen je tako postao tek sedmi plejmejker koji je postao NBA Ruki godine (prvi je bio Oskar Robertson).

Da, bio je ruki godine, ali tu sezonu će pamtiti po tome što je prednjom promenom "kaznio" najvećeg ikada – Majkla Džordana.

Alen Ajverson je imao jednu molbu za upravu Filadelfije. Neka novi trener bude Rik Pitino. Medjutim, Pet Kroće i ostatak upravnog odbora je imalo drugačije planove, pa su zaposlili Lerija Brauna.

I dan danas Alen pamti svoje neslaganje sa Lerijem Braunom koji je izbrojao da ga je Ajverson opsovao 1200 puta. Kako to obično biva, posle toliko problema, njih dvojica su pronašla zajednički jezik i imaju sjajnu saradnju.

"Alen Ajverson nije bek, ubijaju ga tu. On mora da bude plejmejker. Neka se svi spreme za Alena Ajversona, neće se on spremati za njih", rekao je tada Leri Braun.

I bio je u pravu. Ajverson je postigao 1760 poena u narednoj sezoni...

Alen je često mogao da bude viđen u jednom lokalnom baru, gde je pio koronu i igrao monopol. Svako veče.

Neretko su nakon završetka radnog vremena zatvarali lokal, pa su je ista ekipa igrala monopol, na tabli sa grbom Dalas Kaubojsa, a bankar je bio upravo (često pijan) Alen Ajverson.

Tada su bile popularne priče da pokojni Dejvid Stern ne voli Alena Ajversona. Imao je 27 poena, 6 skokova i 4 asistencije u proseku uz 5,6 utakmica sa 40 i više poena, ali nije dobio poziv na "Ol Star"...

Ljudi moraju da shvate da Alen Ajverson nije bio samo košarkaš. On je bio modna ikona. Stalno je puštao hip-hop muziku, nosio dredove, bio je sav istetoviran što nije bilo previše popularno u NBA Ligi do njegovog dolaska.

A tek onaj rukav... Koliko je samo dece seklo stare dukseve i nosilo rukav zbog Alena Ajversona? Sa slušalica "gruva" Vu Teng, na telu THE ANSWER tetovaža pored istetoviranog buldoga...

EPA PHOTO/JEFF KOWALSKY
EPA PHOTO/JEFF KOWALSKY

Da li ste znali da je Alen Ajverson razlog zbog kog u NBA ligi postoji dres kod?

Stern je bio užasnut Alenovim ponašanjem, kako na terenu, tako i van njega, pa je 2005.godine uveo pravila oblačenja kako više igrači ne bi dolazili na utakmice kao "uličari". Igrači su naterani da eksplicitne tetovaže prekrivaju rukavima...

Kažu da problema uopšte ne bi bilo da on nije bilo toliko velika zvezda, a čak je izdao i rep album, recimo, to je inspirisali Dejmijana Lilarda da izbaci sopstveni rep album.

NIje baš sve to bilo negativno...

Za te stvari je sam kriv. Kada je Alen Ajverson dobio ugovor od Riboka, rečeno mu je da ne nosi dredove. Sutradan se na treningu pojavio sa dredovima.

To je jednostavno bio Alen Ajverson, jednom je Braun od njega tražio da kupi odelo. Alen je potrošio preko 3000$ na odelo, ali su ga prijatelji ismevali, pa ga je bacio na pod svlačionice.

Svi su zapamtili onaj njegov "Practice" video i mnogi ga ismevaju, ali malo ko zapravo zna pozadinu čitave priče. Jedan od njegovih najboljih prijatelja je ubijen, a on je propustio trening.

Koga uopšte zanima trening u toj situaciji? To je bio jedan od najtežih momenata u njegovom životu, a čitav svet ga je pretvorio u šalu. I on se nije naljutio.

Alen Ajverson je jedna od retkih osoba kojima se san doslovce ispunio, a sezona 2000/01 je bila najbolja u njegovoj karijeri.

U februaru mesecu, Dikembe Mutombo, iskusni "zaštitnik obruča" se pridružio četi Lerija Brauna i ekipa Filadelfije je zabeležila čak 53 pobede. Pre samo tri sezone su imali 18...

Dugo SIksersi nisu bili toliko moćni, a razlog za to je upravo Ajverson. Došao je kod Lerija Brauna i pitao ga za pomoć. Želeo je da bude vođa, bolji igrač, bolji čovek, sve to u dresu Filadelfije i pomoć takvog trenera nije izostala.

Prosek od 31.1 poen, 5.5 asistencija, 4.5 skokova, 2.8 ukradene lopte u proseku uz procenat šuta oko 42% doneo mu je ono što svaki igrač želi – MVP nagradu. Bio je to prvi MVP u Fili još od Mozesa Melouna 1983. godine.

Sada, dolazi ono što su svi čekali. Plej-of. Tu svi pamte onu strašnu seriju sa Milvoki Baksima, a onda i veliko finale – Šekil Onil, Kobi Brajant i moćni Los Anđeles Lejkersi...

Već su počela prisećanja na njihov duel iz regularnog dela sezone, kada ih je Ajverson zapalio sa 41 poenom, pa je "trash talk" duel na relaciji Brajant - Ajverson trajao čitavu seriju, a prvi meč je obeležio upravo ovaj legendarni potez Alena Ajversona:

Alen im je ubacio 48 poena, ukrao pet lopti, isto toliko puta skočio i zabeležio je 6 asistencija. Jedan od najboljih plej of performansa u finalima moderne košarke.

Utakmica broj 2 je u potpunosti pripala Kobiju. Alen je dao 23 poena, a Kobi 31, uz 8 skokova i 7 asistencija, pritom su Lejkersi dobili susret rezultatom 98:89.

Već u narednoj utakmici u "First Union Centru", Ajverson ubacuje 35 poena i skače 12 puta, ali su Lejkersi jednostavno bili prejaki. Sledeće dve utakmice su izgubili sa 14, odnosno 12 razlike, a Alen Ajverson je ubacio 35 odnosno 37 poena.

Međutim, to je bilo nedovoljno. Lejkersi su ponovo postali NBA šampioni. Ipak, Ajverson im je "uništio" savršenu plej-of sezonu i to će zauvek ostati upamćeno.

Jedan od Ajversonovih omiljenih repera, Bigi Smols, rekao je jednom prilikom da je najgore kada dođeš na vrh, jer odatle možeš samo dole.

U ovoj sezoni, Alen Ajverson je postao prvi i jedini igrač u istoriji lige, koji je bio najbolji u tri kategorije: postignutim poenima, ukradenim loptama i minutima provedenim na parketu i to je bilo dovoljno za drugi tim NBA lige.

Čak je dobio i tužbu sa čovekom koji mu je dao nadimak "The Answer" (Odgovor prim. aut.), ali on više nikada nije bio isti. Nakon Filadelfije je igrao za Denver, gde je pružio i poslednju dobru partiju, da bi usledio sunovrat...

Da krenem detaljnije u to, verovatno bi se ovaj tekst čitao tri dana, ali dovoljno je reći da je Alen 2012. godine zbog lošije finansijske situacije prodao kuću i čoveka koji je u dušeku našao 25.000 dolara počastio tom cifrom.

Poznato je da je prema rukijima uvek bio fin, jer nije želeo da ih maltretira kada im već drugi ljudi život čine težim. Jednom mlađem saigraču je poklonio Bentlija samo jer mu više nije trebao...

Bilo kako bilo, Alen Ajverson će zauvek ostati upamćen kao izuzetno sitan čovek ogromnog srca. Čovek koji je od Kobija Brajanta napravio posesivnu ajkulu, koji je postavio brojne rekorde, ali titulu nikada nije osvojio...

"Igrao sam sa brojnim velikim igračima, protiv velikih igrača, ali niko nije bio kao Ajverson. On je sve uradio na svoj način, sopstvenim radom i trudom je došao do svega što ima. Čast mi je što ću stojati uz njega dok zajedno ulazimo u Kuću slavnih i mislim da ljudi preteruju kada ga omalovažavaj što nije osvojio šampionski prsten. On je jedan od najvećih svih vremena", rekao je Šekil Onil.

Stefan Nikolić

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 2 idi na stranu