Partizanovo "opasno oružje" – vunderkind iz Humske 1

Okršaj "večitih" rivala u polufinalu Kupa Srbije (sreda, 20h u Humskoj) biće najinteresantnija fudbalska utakmica do sada odigrana u 2020. godini u Srbiji.

Izvor: SS

Utorak, 09.06.2020.

09:00

Partizanovo
oto: Srdjan Stevanovic/Starsportphoto ©

Čini se da su rivali nikada izjednačeniji. Uistinu je u ovom trenutku teško razdvojiti Partizan i Crvenu zvezdu, pa bi eventualna uloga faktora iznenađenja iliti "džokera" dvojice trenera mogla da napravi razliku.

Svojim partijama od kako je nastavljena sezona navijače crno-belih je ubedljivo najviše oduševio još uvek maloletni "biser" kluba – Filip Stevanović.

Iako još nema pravo da konzumira alkohol, ne može ni da vozi bez pratnje, ovaj momak je već sada nosilac igre Partizana.

Njegov učinak je impozantan. Dao je tri gola za svega tri poluvremena koliko je odigrao, drugo protiv Mladosti i ceo meč protiv Spartaka.

Lučancima je dao gol za konačnih 4:1, a u Subotici je uspeo dva puta da zatrese mrežu, ali je odbrana primila čak tri gola i tako upropasti njegove bravure (2:3). Prvi gol protiv "golubova" nagovestio je da je Fića "zategao nogu", te da sada može da bude pretnja i sa distance i iz slobodnih udaraca.

U drugom je prikazao odličan osećaj za prostor i kontrolu lopte, kao i egzekuciju.

Žali za porazom, ali je srećan zbog učinka i najavio je pravo lice Partizana u meču protiv najvećeg rivala.

"Verujte mi da znam kako ovi momci treniraju, koliko su motivisani i siguran sam da će dati maksimum. Pozivam naše navijače da napune stadion, podrže nas i pokrenu 'valjak' do pobede. Nema pritiska. Imamo cilj, naše je da uđemo maksimalno kao u svaku utakmicu i ako budemo imali takav pristup svih 90 minuta, siguran sam da ćemo pobediti", poručio je Stevanović.
Foto: StarSport
Mora se istaći, sjajnu formu prikazala su i druga dvojica krilnih napadača Partizana. Probuđeni Lazar Marković i posebno Takuma Asano, jer deluje da ima snage kao da nije pauzirao ni dan tokom pandemije koronavirusa.

Ali, najveća snaga Partizana mogla bi da leži upravo u liku i delu golobradog Stevanovića. Ne samo da ne bi bilo iznenađenje da počne derbi, već je to apsolutno očekivano.

Šta više, vrlo realno deluje opcija da sva trojica zaigraju od starta. U tom slučaju Stevanović i Marković bi atakovali po strani, a Japanac bi imao ulogu "lažne devetke". Jasno vam je koliko bi Partizan tako dobio na brzini.

U tom slučaju Umar Sadik bi morao na klupu, što i ne bi bilo neočekivano, jer je već bio na meti kritika Sava Miloševića, a u Subotici nije učinio ništa da bi to promenio.

Stevanoviću ne bi bilo strano da startuje protiv Zvezde, posebno jer ga je Savo Milošević u vatru gurnuo još u 161. "večitom" derbiju. Partizanovci sigurno priželjkuju reprizu tog duela, jer Zvezda nije imala nijedan šut u okvir gola Vladimira Stojkovića, a ispred Milan Borjana su se nizale šanse i uzbuđenja.

Tada je "biser" od prvog minuta bio agilan i konstantno napadao prostor i gol rivala. Baš ono što u sporom srpskom fudbalu dugo nije viđeno. Odmah je odskočio.

Osam meseci kasnije, sa iskustvom u Ligi Evrope i kasnije još jednom derbiju, sigurno će biti mnogo veće oružje Partizanove struke u pripremi meča.

"U Ligi Evrope igrači su fizički jači, potrebno je da se dobro spremiš...",
kaže Stevanović.

Evidentna je razlika i poboljšanje u njegovoj "fizici", kako bi to Milošević rekao. Pozitivne sportske drskosti na terenu već dugo mu ne manjka, a kao što smo videli, konačno su došli i golovi.

Nepredvidljiv je i, u situaciji jedan na jedan, izuzetno opasan. Znaju to i njegovi eventualni čuvari. Nebitno je na kojoj strani terena i hoće li to biti Milan Rodić ili Marko Gobeljić.
Foto: StarSport
U prvom delu sezone Stevanović je odigrao 29 utakmica, postigao pet golova i upisao tri asistencije.

Zatim je usledila ponuda Nice vredna 15.000.000 evra. Glatko je odbijena.

Sada je dao tri pogotka na dva meča. I cena će sigurno dodatno rasti ukoliko nastavi sa ovakvim napretkom.

Njegov prelazak iz Arilja u Beograd 2011. godine, izvršen uz pomoć pokojnog Dušana Trbojevića, mogao bi da se ispostavi najunosnijim potezom u istoriji kluba iz Humske.

Ali, do tog uspona i novih rekorda (nekoliko ih je već oborio) još je mnogo stepenika pred Filipom.
Foto: StarSport
Kao što smo rekli na početku, polufinale Kupa protiv Crvene zvezde biće najinteresantnija i najvažnija utakmica u dosadašnjem toku godine.

Filip Stevanović već neko vreme raste, ima konstantu u tom razvoju i čeka se njegov "bum".

Protiv Spartaka svoj bljesak nije naplatio.

Može li to da učini u utakmici po kojoj bi ga svi pamtili?

"Pokazaćemo ko je glavni!"
, kaže Partizanov vunderkind pred derbi.

Autor – Stefan Smuđa

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

51 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

21 h

Podeli: