Zimski "merkato": Kako je Marota opet "pobedio", Dortmundov bingo, novi rizik Junajteda...

Završen je zimski prelazni rok u najjačim ligama i očekivano nije doneo previše zvučnih transfera.

Tako nešto je i normalno s obzirom da se "kupci" u januaru slabije "hvataju za džep", a "prodavci" uglavnom drže više do stava da "roba" bude u izlogu kada joj dođe sezona - na leto.

Ipak, kao i svaki "merkato" uvek mogu da se izdvoje najzanimljiviji transferi u prethodnih mesec dana.

Izvor: MILOŠ SIMANOVIÆ

Subota, 01.02.2020.

11:00

Zimski
(Photo Illustration by Matt Cardy/Getty Images)

I krećemo od pobednika - Bepea Marote, sportskog direktora Intera.

Marota se na transfer tržištu snalazi kao riba u vodi, dokazao se u Juventusu kada je izgradio sadašnji sastav, a nastavio je i u Interu. Novi pogodak napravio je sa Kristijanom Eriksenom, vrednim čak 90 miliona evra, tako što je uspeo da ga privoli u Milano i isplati Totenhemu skoro pet puta manje novca.

Iskoristio je, što mu je specijalnost (Pogba, Pirlo, Kedira...), to što Dancu na kraju sezone ističe ugovor sa Totenhemom i saterao "pevce" uza zid.

Sada mu preostaje samo da Eriksen iste partije prenese iz Engleske u Italiju, zbog kojih je dospeo na radar Real Madrida, Barselone i Mančester junajteda, i na "Đuzepe Meaci" će moći u potpunosti da likuju.
(Photo by Dean Mouhtaropoulos/Bongarts/Getty Images)
Tako nešto već sada rade u Dortmundu, nakon što je Erling Haland izabrao Borusiju u moru ponuda koje su stigle na adresu Salcburga i na svega dve utakmice dao pet golova.

Austrijancima su bile vezane ruke, Borusija je aktivirala oktupnu klauzulu za 20 miliona i za duplo manje novca od tržišne vrednosti dovela Norvežanina.

Jasno je svima da je 19-godišnji golgeter top klasa i da je Dortmund samo usputna stanica ka najvećim klubovima, ali je Haland "preskočio" Junajted kako bi se pravilno razvio. Upravo je velikan sa Old Traforda sa Brunom Fernandešom obavio najskuplji transfer ikada računajući samo zimu.

Dosadašnji kapiten lisabonskog Sportinga plaćen je odmah 55 miliona i sa lako ostvarivim bonusima sigurno će dostići 65 miliona, što je premašen dosadašnji rekord Arsenala sa Pjer-Emerikom Obamejangom (63,7 milona Borusiji Dortmund).

Fernandeš je dugo bio na meti "crvenih đavola", nekoliko prelaznih rokova unazad još dok je bio najproduktivniji vezista sveta po broju golova i asistencija, i sada slično očekuju na "Teatru snova".

U kolikoj je panici bio Mančester junajted najbolje ilustruje činjenica da je "sumanuto" tražio napadača u poslednjim satima prelaznog roka, toliko da je izbor pao na "zaboravljenog" Odiona Igaloa iz Kine, koji je pre pre i po godine igrao ozbiljan fudbal kada je bio u Votfordu. Drugi na listi najskupljih je švedsko-severnomakedonski vezista Dejan Kuluševski, koga je Juventus platio Atalanti 35 miliona i ostavio ga na pozajmici u Parmi.

Dugo je Kuluševski bio na meti Intera, činilo se da će Marota završiti posao, ali je njegov bivši klub odneo malu pobedu. Naravno, za mnogo veće obeštećenje nego što su nudili "nero-azuri".

Do granice "30 miliona" išli su Real Madrid sa Flamengovim čudom od deteta Rejnijerom, i Totenhem za Stivena Bergvajna iz PSV-a.

Bilo je uslovnih transfera poput Paka Alkasera, koji je zbog Halanda napustio Vestfalen i za 23 miliona se vratio u domovinu, u Viljareal, a Zlatan Ibrahimović je "poslao" Kšištofa Pjonteka iz Milana u berlinsku Hertu za 27 miliona.
(Photo by Srdjan Stevanovic/Getty Images)
Naravno da su u celoj priči i srpski fudbaleri imali uloge, pa su tako nove sredine pronašli Ljubomir Fejsa (Benfika - Alaves), Slobodan Rajković (slobodan - Peruđa), Dejan Joveljić (Ajntraht Franfurt - Anderleht), Aleksandar Katai (Čikago - LA Galaksi), kao i Partizanov Strahinja Pavlović čiji je transfer napravljen u Monako za 10 miliona, a da ostane u Beogradu do kraja sezone.

Gledajući region, sjajan posao je napravio zagrebački Dinamo sa prodajom Danija Olma u Lajpcig za 20 miliona, s tim da može i više da dobije ukoliko se ispune određeni bonusi, i nastavio sa praksom ostvarivanja velikog profita.

Sledi ono glavno - borba za trofeje, pa od 1. jula kreće prava pijaca. Da, svi jedva čekamo...

Miloš Simanović

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: