Martina Hingis, genije i skandal-majstor

Bila je jedinstvena po stilu igre, ponašanju van terena i na njemu, po izjavama medijima, harizmi... Osvajačica pet Gren slem turnira Martina Hingis biće primljena u tenisku Kuću slavnih u Njuportu. Osim po teniskim uspesima, Hingisova je upamćena i po brojnim skandalima van terena. Pre nekoliko dana bivši muž optužio ju je da je varala sve muškarce sa kojima je bila, a iz tenisa se definitivno povukla 2007. godine nakon što je bila pozitivna na kokain (negirala je optužbe).

Izvor: B92

Subota, 13.07.2013.

19:11

Default images

Iako su joj te i slične mrlje u određenoj meri obeležile karijeru, Martina Hingis ipak će ostati upisana u teniskoj istoriji kao izvanredna teniserka, teniserka koja je sa samo 17 godina bila na jednu pobedu do osvajanja Gren slema.

Te 1997. godine osvojila je Australijan open, Vimbldon i US open (u Melburnu i Njujorku nije izgubila ni set), a na Rolan Garosu izgubila je u finalu od Ive Majoli. U martu te godine postala je najmlađi ‘broj jedan’ u istoriji, a prva teniserka sveta bila je 209 nedelja.



U Melburnu je bila najbolja još dva puta (1998, 1999), a Rolan Garos joj je ponovo izmakao za dlaku – 1999. godine u finalu je izgubila od Štefi Graf sa 4:6, 7:5, 6:2, iako je servirala za meč.

Kada imala set i vođstvo od 2:0 u drugom setu, Martina je prešla na drugu stranu kako bi proverila trag loptice. To je publiku u potpunosti okrenulo protiv nje – do kraja meča navijači su joj zviždali u kontinuitetu, a Hingisova je teren napustila u suzama.



Ceremoniji dodele trofeja prisustvovala je samo zato što ju je majka nagovorila (seća li se neko njenog iritantnog aplaudiranja?), a Štefi Graf je tada rekla da će Martina imati još mnogo šansi da osvoji Rolan Garos. Ispostavilo se da nije bila u pravu – Hingisova je u naredne dve sezone igrala polufinale, ali nikada nije osvojila trofej u Parizu.



U singlu je ukupno osvojila 43 titule, a još uspešnija bila je u dublu – godine 1996. sa samo 15 godina i devet meseci osvojila je Vimbldon u paru sa Helenom Sukovom, čime je postala najmlađa Gren slem šampionka u istoriji.

Dve godine kasnije u dublu je osvojila sva četiri najveća turnira, a u konkurenciji parova ukupno je uzela devet GS titula. Bila je istovremeno najbolja teniserka sveta i u singlu i u dublu, što je izuzetno retko dostignuće.
Beta/AP Photo/Elise Amendola
Veoma sitna i visoka svega 170 cm, Martina Hingis je pobeđivala zahvaljujući sportskoj inteligenciji, osećaju za lopticu i neverovatnoj tehnici. Njen drop šot bio je poezija, a izbor udaraca i pronalaženje nedostataka kod rivalki dovela je do savršenstva. Bilo ju je zadovoljstvo gledati, ali njena krhkost koštala ju je još bolje karijere – povredila je oba članka i povukla se 2002. godine iz tenisa.

Posle nekoliko operacija i dugotrajnog oporavka, Martina se vratila na teren 2006. godine. Po povratku je uzela tri titule, bila je šesta na svetu, ali na Gren slem turnirima nije išla dalje od četvrtfinala.

Karijeru je definitivno okončala na spomenuti, neslavan način – bila je pozitivna na kokain na Vimbldonu, a zvanično se penzionisala prvog novembra 2007. godine.

Legendarne izjave Martine Hingis:

Beta/AP Photo/Elise Amendola
- O poređenjima sa Tajgerom Vudsom: “Sve vreme isto – Tajger Vuds, Tajger Vuds, Tajger Vuds. Bolja sam od njega. Duže sam na vrhu i mlađa sam. Jednostavno sam bolja”. (1997)

- Posle pete uzastopne pobede nad Monikom Seleš, u finalu turnira u San Dijegu: “Zapravo ne znam kako sam dobila ovaj meč. Možda zato što je uvek pobedim”. (1997)

- Pred meč treće runde na Rolan Garosu, koji se igrao u ranom terminu: “Nisam baš najbolja ujutru. Ja sam prva na svetu i trebalo bi da imam pravo da kažem u koje vreme želim da igram”. (1997)

- Na pitanje o rivalstvu sa Anom Kurnjikovom: “Koje rivalstvo? Dobila sam sve mečeve”. Martina je Ruskinju savladala 11 puta u 12 međusobnih mečeva. Bile su jedno vreme partnerke u dublu, ali mnogi pamte i njihove burne svađe preko medija.

- Pred finale Australijan opena 1999. sa Ameli Morezmo, Martina je na nemačkom navodno rekla: “Ona je ovde sa svojm devojkom. Ona je polumuškarac”.

- Serena Vilijams navodno je bila meta rasističkih komentara sa tribina na turniru u Indijan Velsu 2001. godine. Kada su pitali Martinu za mišljenje, ona je odgovorila: “Nisam bila tamo, samo sam gledala na TV-u. Ali mislim da nema rasizma na Turu. Ovaj sport je veoma internacionalan. Čak bih rekla da to što je neko crn ima i svoje prednosti. Uvek mogu da kažu da je u pitanju rasizam, čak i kada to nije slučaj”.

- Na pitanje da li se oseća nepobedivom, Hingisova je odgovorila jezgrovito: “Ja to i jesam”. (1997)

- Pre bacanja novčića na startu meča, Martina je upitala Lindzi Devenport: “Hoćeš li da ja serviram ili da napravim brejk?”

- Štefi Graf je 1997. propustila veliki deo sezone zbog operacije kolena. Martina je imala komentar: “Ako se i vrati, sigurno to neće biti ista Štefi. Njena karijera je skoro gotova”. Posle se Hingisova na bolan način uverila da to nije istina.

Kakva su Vaša sećanja na Martinu Hingis?

P.S. Ako neko od poštovanih komentatora ima bilo kakva pitanja, može ih postaviti putem komentara ili na mom nalogu na Tviteru (@ozmo_sasa)

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: