EL: Partizan siguran, može li Zvezda da izvisi?

Završen je fajnal-for ABA lige – Partizan je 99,9% učesnik Evrolige, a Crvena zvezda čeka rasplet u ostalim evropskim šampionatima. Naredne sezone u EL će učestvovati 14 ekipa sa A licencom, pobednik Evrokupa, pobednik kvalifikacija i osam prvih timova sa liste za B licencu. Na toj listi Partizan je deveti, a Zvezda jedanaesta. Analizirali smo šta je potrebno da se dogodi kako bi Srbija dogodine imala dva predstavnika u Evroligi.

Izvor: B92

Ponedeljak, 29.04.2013.

16:53

Default images

Dakle, Partizan je deveti na listi, a Crvena zvezda jedanaesta. Crno-beli su skoro sigurni učesnici Evrolige, velike šanse ima i Zvezda, ali ipak mora da čeka ishod u ostalim evropskim ligama.

U Evroligi će sledeće godine igrati 14 klubova sa A licencom, a to su Barselona, Real Madrid, Kaha Laboral, Unikaha, Panatinaikos, Olimpijakos, Makabi, Montepaski Sijena, Emporio Armani, CSKA, Anadolu Efes, Fenerbahče Ulker, Žalgiris i Aseko Prokom.

Po jedno mesto rezervisano je za pobednika Evrokupa (Lokomotiva Kubanj) i pobednika kvalifikacija, a za preostalih osam mesta Evroliga dodeljuje B licence na osnovu sledeće liste:

1. Prvak Španije
2. Predstavnik Rusije, domaća liga+VTB liga (CSKA ili Himki)
3. Prvak Italije
4. Prvak Turske
5. Prvak Litvanije (Žalgiris ili Lijetuvos Ritas)
6. Prvak Grčke
7. Prvak Francuske (nema nijedan tim sa A licencom)
8. Prvak Nemačke (nema nijedan tim sa A licencom)
9. Prvak ABA lige (Partizan)
10. Prvak Poljske
11. Drugoplasirani ABA lige (Crvena zvezda)
12. Drugoplasirani Španije
13. Drugoplasirani Rusije
14. Drugoplasirani Italije
15. Drugoplasirani Turske
16. Drugoplasirani Litvanije
17. Drugoplasirani Grčke
18. Drugoplasirani Francuske
19. Drugoplasirani Nemačke
20. Trećeplasirani ABA lige
21. Prvak Belgije
22. Prvak Češke
23. Prvak Ukrajine
24. Prvak Izraela
25. Prvak Bugarske
26. Prvak Holandije
27. Prvak Letonije
28. Drugoplasirani Poljske

Ukoliko timovi sa A licencom osvoje nacionalne šampionate, mesto se dodeljuje sledećem sa liste za B licencu, a ne ekipama iz domaćeg prvenstva.
Starsport
Da Partizan ne izbori Evroligu, moralo bi da se dogodi čudo, a to je da u prvih šest šampionata na listi za B licencu titulu ne osvoji nijedan klub sa A licencom. To u praksi znači:

- da titulu u Španiji ne osvoje Real Madrid, Barselona, Kaha Laboral ili Unikaha
- da u Rusiji na osnovu zbira bodova (VTB+domaća liga) najbolji ne bude CSKA
- da u Italiji prvak ne bude Montepaski Sijena ili Emporio Armani
- da u Turskoj prvak ne bude Anadolu Efes ili Fenerbahče Ulker
- da u Litvaniji prvak ne bude Žalgiris
- da u Grčkoj prvak ne bude PAO ili Olimpijakos

Dakle, Partizan je 99.9% u Evroligi, a Crvena zvezda mora da dođe do osmog mesta tako što će u najmanje tri lige trijumfovati ekipe sa A licencom.

Španija i Grčka ne bi trebalo da predstavljaju problem, tako da ostaje makar još jedna liga od preostalih pet (navijači Zvezde svim srcem biće i uz Prokom u Poljskoj, pošto je prvak te zemlje na desetom mestu na listi za B licencu).
Teodosiæ igra za 'svoje' (foto: cskabasket.com)
Rusija

CSKA je osvojio domaće prvenstvo, ali u Rusiji se ‘pobednik’ određuje kombinacijom bodova iz nacionalnog šampionata i VTB lige. Barem ovde imamo iskustva sa tzv. bodovanjem… U polufinalu VTB lige sastaju se upravo Himki i CSKA, a ekipa iz Podmoskovlja ima prednost domaćeg terena. Ukoliko Himki prođe u finale, uzeće B licencu.

Turska

Osim klubova sa A licencom (Efes i Fenerbahče), ozbiljni konkurenti za titulu jesu Galatasaraj i Banvit. Galata je prva na tabeli sa skorom 26-3, Fener je drugi sa mečom manje (23-5), a isti skor ima i trećeplasirani Banvit. Na četvrtoj poziciji je Karšijaka sa 20 pobeda i šest poraza, Efes je tek sedmi, ali ima čak pet utakmica manje od Galatasaraja (skor 20-4).

Litvanija

U finalu plej-ofa litvanske lige sastaju se Žalgiris i Lijetuvos Ritas. Navijači Crvene zvezde moraće da navijaju protiv bivšeg ljubimca Nemanje Nedovića, plejmejkera Ritasa, pošto Žalgiris ima A licencu. Prvi finalni meč na programu je u utorak, 30. aprila, a prvak će postati onaj koji prvi dođe do četiri pobede.
Hoæe li se Sasari titulom 'osvetiti' Zvezdi (foto: dinamobasket.com)
Italija

Kolo pre kraja regularnog dela šampionata Montepaski Sijena i Emporio Armani, timovi sa A licencom, zauzimaju četvrto i peto mesto na tabeli. Prvi je Vareze sa skorom 23-6, drugi je Sasari, rival Zvezde iz Evrokupa, koji ima 21 pobedu i osam poraza, a treća je Roma sa skorom 19-10. Montepaski i Armani imaju po pobedu manje. Iako situacija trenutno ne deluje ružičasto, plej-of ipak je sasvim drugačiji sistem od lige i daleko od toga da će Sijenai Armani biti autsajderi.

Poljska

Crvena zvezda ima još jedan način da ‘skoči’ za jedno mesto – deseti na listi za B licencu je prvak Poljske, a Aseko Prokom ima A licencu. U Poljskoj je tek počeo plej-of, a Prokom je u prvom meču četvrtfinala izgubio kod kuće od Anvila sa 76:66. Igra se na tri dobijena meča.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

118 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: